belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Juh-héj! – a Skanzenben nagyszerű!

…ezért a szentendrei Skanzen 2014-ben Juh-héj! címmel hirdeti meg alkotónapi pályázatát, aminek határideje április 11.

Juh-héj! – a Skanzenben nagyszerű!

Ez a jókedvű felkiáltás tipikus kifejezője a magyar virtuskodó kedvnek, szó szerint viszont a juh „burkolatát", a gyapjút jelenti. Milyen találó, ha az ártatlan gyereknek azt mondjuk, „olyan, mint a ma született bárány"! Vagy emlékszünk még az Emlékkönyvek felhajtott sarka alatt rejtőző „titok” viccesen pimasz mondatára: „ Írta aki bírta, olvasta egy birka." ? – és még sorolhatnánk a kifejezés hallatán felbukkanó gondolatainkat, de most a pályázóktól várjuk a téma érdekes, akár meghökkentő megközelítését is az idei pályázati lehetőségek szerint.

A gyerekeken és fiatalokon kívül, a nyugdíjas közösségek vagy egyének is bemutathatják május 1-jén, az Alkotónapon, milyen szellemi és tárgyi örökséget őriznek a juhtartással vagy a pásztorkodással kapcsolatban. A diákok most is alkotásba önthetik olvasmányaik vagy személyes élményeik alapján képzeletük szüleményeit e témában, sőt hangszert ragadhatnak vagy táncra is perdülhetnek.

Hogy a nyájat összetereljük, VILLÁMCSŐDÜLETRE is lehet jelentkezni.

A részleteket megtudhatók, valamint a jelentkezési és nevezési lapokat letölthetők itt.

És akinek még ez sem elég, bátran beleköthet a Skanzen sáljába.

Ne dobja ki a kinőtt, elnyűtt, lukas, gyapjúból kötött sálat, sapkát, kardigánt, pulcsit, hanem bontsa le, gombolyítsa föl, és hozza magával május 1-jén!

Az Alkotónaptól bárki beleköthet a Skanzen sáljába a saját fonalával is. Ha nem tud kötni, az sem akadály, mert az „egy sima az egy fordított” technikát gyorsan megtanítjuk.

Az év végéig a hónapok alatt akár km hosszúra növekvő sálat, a közös alkotást jótékony célra fordítjuk.