belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A korábbi évek díjazottjairól itt és itt olvashat.

Június 12-ig lehet jelentkezni az European Museum of the Year Award 2018 versenyre

Az elismerés célja és hatása

A European Museum Forum kiírásában megjelent a felhívás a European Museum of the Year Award 2018 versenyre. A független, non-profit szervezet legfőbb célja a múzeumi gyakorlatban megjelenő innovációs megoldások terjesztése, a tapasztalatok cseréje Európa-szerte. A European Museum Forum számára kulcsszó a hálózatépítés, az információk cseréje, jó kapcsolatok kiépítése a múzeumi szakemberek, a múzeumi önkéntesek és a támogatók között.

Az 1977-ben útjára indított European Museum of the Year Award és a Council of Europe Museum Prize a két fő díj, melyeknek célja azoknak a múzeumoknak az elismerése, akik a tradicionális gyűjteményezési feladatok mellett újszerű megoldásokat alkalmaznak és a társadalmi hasznosságra is erőteljesen fókuszálnak.

A versenyben köz- és magán-, kis és nagy intézmények egyenlő eséllyel indulnak, megítélésükben a legfőbb elv a minőség értékelése. A bírák olyan fejlesztéseket, innovációkat keresnek, amelyek hatással lehetnek a nemzeti és nemzetközi múzeumi életre.

A díj sok esetben olyan kismúzeumokra irányította a figyelmet az elmúlt évek során, amelyek bár méretüket tekintve nem nagy intézmények, tartalmi vonatkozásban rendkívül innovatívak voltak. A díj segítségévek ezek a múzeumok nemcsak Európa-szerte váltak elismertté, sokszor a saját hazájukban is csak ennek hatására fedezték fel értéküket.

Kategóriák

Az Európában legnagyobb presztízzsel bíró European Museum of the Year Award olyan intézményhez kerül, amely a látogatói igények kielégítéséhez újszerű interpretációt és prezentációt használ, kreatívan közelíti meg a múzeumi ismeretátadás és a társadalmi felelősségvállalás kérdéseit.

A Council of Europe Museum Prize elismerést olyan múzeum kapja, amelynél különösen hangsúlyos kérdés az európai perspektíva, vagyis az európai kulturális örökség megőrzése és bemutatása, összekötve az Európa Tanács jelenlegi 47 tagállamát, illetve olyan témákat dolgoz fel, amelyek Európa-szinten relevánsak (például demokrácia, emberi jogok, vagy az interkulturális dialógus), és illeszkednek az Európa Tanács kulcsértékeihez és fő elveihez.

A Kenneth Hudson Award-ot olyan intézménynek, projektnek vagy teamnek ítélik, amely szokatlan, merész teljesítményt nyújt, amely hatással van a hagyományos múzeumfelfogásra, a múzeumok társadalmi szerepének megítélésére.

A Silletto Prize olyan intézményhez kerül, amely a pályázást megelőző három évben kiemelkedő eredményeket ért el a helyi közösség bevonásában tervezés, fejlesztés szintjén, lokális örökségi projektek közös megvalósításában; vagy kimagasló támogatást kapott a benne és érte dolgozó önkéntesek munkája által.

A felsoroltakon kívül speciális ajánlásokat is kaphatnak egyes intézmények, amelyek közönségszolgálati szempontból követendő innovációt fejlesztettek ki, központi kérdés a múzeumi fenntarthatóság.

Elvárások a pályázókkal szemben

Bármilyen múzeumi intézmény jelentkezhet, amely új, vagyis az elmúlt három évben nyílt; vagy jelentős felújításon, fejlesztésen ment keresztül a jelentkezést megelőző három éven belül.

Időszaki, félig állandó kiállításokkal is lehet pályázni, viszont lényeges kikötés, hogy a jelentkező múzeum vagy jelölt kiállítás a bírák látogatásának idején (2017 nyár, kora ősz) kész, illetve nyitva legyen és 2018. június végéig megtekinthető legyen.

A jelentkezés időpontjában több mint 3 éve nyitva tartott múzeumok, kiállítások nem pályázhatnak.

Fontos információk

A jelentkezési díj 500 euro, a pályázatok benyújtásának határideje 2017. június 12.

Az elbírálás és a jelentkezés részleteiről tájékozódhat a hivatalos kiírásban, pályázni a jelentkezési lap kitöltésével, a pályázati anyag összeállításával lehet.

Amennyiben bármilyen kérdése felmerül a versennyel kapcsolatban, keresse Nagyné Batári Zsuzsannát, a European Museum Forum magyarországi kapcsolattartóját a batari.zsuzsanna@sznm.hu email címen.

További információk: http://europeanforum.museum/

forrás: http://www.magyarmuzeumok.hu/