belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Inspirációs forrásként tekintse meg a tavaly beküldött pályázatokról szóló ismertetőket:

http://mokk.skanzen.hu/beerkezett-palyazatok-2017.html

A tavalyi díjnyertes kezdeményezésekről és az indoklásokról szóló sajtóközlemény az alábbi linken tekinthető meg:

http://mokk.skanzen.hu/a-muzeumpedagogia-legkivalobbjait-dijaztak-a-15-orszagos-muzeumpedagogiai-evnyiton.html

Készüljünk együtt már most a Múzeumpedagógiai Nívódíjra!

Tisztelt Múzeumpedagógus Kolléga!

Szeretné szélesebb szakmai körben is megmutatni, sőt megmérettetni a muzeális intézményében folyó igényes múzeumpedagógiai munkát?

Ha igen, akkor már most érdemes rákészülni erre a feladatra, és gyűjteni a múzeumpedagógia tevékenységhez kapcsolódó videofelvételeket, fényképeket, szöveges beszámolókat, hogy a hazai múzeumpedagógia 2003 óta odaítélt legrangosabb szakma elismerésének számító Múzeumpedagógiai Nívódíj ezév májusra várható kiírását követően egy igazán meggyőző anyagot sikerüljön összeállítani a nevezéshez.

Készüljünk együtt már most a Múzeumpedagógiai Nívódíjra!

Bár még nem került sor a 2018. évi Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívás hivatalos közzétételére, de várhatóan idén is meghirdetésre kerül a legújabb múzeumpedagógiai programok megmérettetését és széleskörű megismertetését szolgáló Múzeumpedagógiai Nívódíj. Az elismerés odaítélését évről évre koordináló Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) már most szeretné felhívni a szakma figyelmét, hogy idén a 2017. szeptember 1. és 2018. augusztus 1. között megvalósított, újszerű, ugyanakkor más muzeális intézmények számára is adaptálható múzeumpedagógiai kezdeményezésekkel lehet majd nevezni az elismerésre.

A hazai muzeális intézmények idén is a saját munkatársaik által kivitelezett fejlesztések – pl. múzeumpedagógiai tartalom, foglalkozás és módszer, információs összeállítás, rendezvény, installációs és interpretációs megoldás, online program stb. – írásos, képi, és videódokumentációs anyagaival nevezhetnek a Múzeumpedagógia Nívódíjra. A nevezéshez kapcsolható múzeumpedagógiai kiadvány lehet papír alapú vagy online (is) megjelenő kiadvány, oktatási segédanyag, amely valamely múzeumpedagógiai tevékenység megvalósítását segíti elő egyéni vagy csoportos látogatás során. (Például különféle foglalkoztatók, módszertani kiadványok, CD, DVD-ROM, társasjáték, foglalkozások speciális segédletei stb.) Önmagában csak kiadvánnyal – kapcsolódó múzeumpedagógiai gyakorlat nélkül – azonban nem lehet jelentkezni.

Az eddigi évek gyakorlatát követve a Múzeumpedagógiai Nívódíj felhívására beérkező nevezések elbírálását a hazai múzeumi szervezetek elismert képviselőiből és tagjaiból álló szakmai zsűri végezi majd 2018 nyarán a beküldött dokumentációk alapján. Mivel a zsűri tagjai személyesen nem találkoznak a múzeumpedagógiai programokkal, így kiemelten fontos, hogy a benyújtott nevezési anyag minél informatívabban és figyelemfelkeltőbb módon mutassa be az adott múzeumpedagógiai kezdeményezést.

A tavalyi év bizottsági döntése alapján ebben az évben már nevezési feltétel lesz az is, hogy a nevezni kívánt múzeumpedagógiai kezdeményezés ne csak újszerű legyen, de követendő példaként is szolgáljon és adaptálható legyen a hazai muzeális intézmények számára.

Az elismerést a Szabadtéri Néprajzi Múzeum és az Emberi Erőforrások Minisztériuma képviselői minden évben a Múzeumok Őszi Fesztiválja nyitórendezvényén, az Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón adják át. A MOKK előzetes tervek szerint erre 2018-ban október 1-én kerül sor Szolnokon.

További információ

A hivatalos nevezési felhívást a MOKK honlapján előre láthatólag májusban tesszük közzé az alábbi linken:

http://mokk.skanzen.hu/felhivas-muzeumpedagogiai-nivodijra-2018.html

Kérjük, figyelje folyamatosan honlapunkat!

További információ és a felhívás közzétételéről közvetlen értesítés az alábbi elérhetőségen kérhető:

Zádor Viktória

e-mail: zador.viktoria@sznm.hu

Sikeres munkát és jó készülődést kívánunk!

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ

Szentendre

www.mokk.skanzen.hu