belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Ki lesz az Év Európai Múzeuma 2016-ban?

Ki lesz az Év Európai Múzeuma 2016-ban?Idén április 6. és 9. között Spanyolországban, Tolosa baszk városában rendezi meg az Európai Múzeumi Fórum az éves gyűlését, mely az European Museum of the Year Award (EMYA), azaz az Év Európai Múzeuma díj ünnepélyes átadójához kapcsolódó szakmai találkozó is egyben. Az esemény házigazdája a 2012-es Siletto díj nyertese, a TOPIC, Tolosa-i International Puppet Center lesz.


Az elmúlt 39 évben az EMYA-t a kis, közepes és nagy múzeumok által képviselt kiemelkedő minőség, innováció és kreativitás elismeréseként adták át. Évről évre 200 résztvevőnél is többen képviseltették magukat ezeken a seregszemléken, hogy a múzeumokat érintő kérdésekben folytassanak eszmecseréket.


Idén 24 európai ország 49 jelöltje szállt versenybe az Év Európai Múzeuma címért és további 3 kategóriában elnyerhető elismerésekért, mind inspiráló történetekkel, innovációkkal és drámai építészeti megoldásokkal teszik még figyelemre méltóbbá gyűjteményeiket és keresik a látogatók kegyeit.


A négy napos rendezvényen workshopok, kerekasztal beszélgetések, a jelöltekkel zajló interjúk és a szakemberek informálisabb beszélgetéseire remek alkalmat teremtő társasági események sokasága várja az érdeklődőket olyan helyszíneken, mint például az idei évre Európa Kulturális Fővárosának választott San Sebastián-ban található San Telmo Múzeum és Baszk Kulináris Centrum, a getariai Balenciaga Museum és a gernikai Baszk Múzeum. Az EMYA kitüntető díját 2000-ben elnyerő bilbaói Guggenheim Múzeumba vagy az Europa Nostra díjjal 2015-ben kitüntetett Salinas de Añanába is szerveznek kirándulást.

forrás