belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Ha azt mondjuk: bringóhintózás, beöltözés régi korok viseleteibe, külföldi turisták kalauzolása, gyerekekkel foglalkozás, "facebookozás" - sokkal inkább a szórakozás jut ezekről eszünkbe, mint a múzeumi közösségi szolgálat. Pedig ezek a foglalatosságok mind megtalálhatóak a múzeumok középiskolásoknak ajánlott közösségi szolgálatos feladatai között.

A közösségi szolgálat kifejezést sokan még mindig a különböző egészségügyi, vagy szociális intézményekben elvégzett munkával kapcsolják össze, holott a középiskolások a különböző kulturális létesítményeket, így a múzeumokat is választhatják közösségi szolgálatuk helyszínéül.

A múzeumok oktatásban betöltött szerepe több szempontból is különleges. A múzeumok azok az intézmények, ahol az összes kulcskompetencia fejleszthető. Nem véletlen, hogy a múzeumokat tekintik az egyik legfontosabb iskolán kívüli oktatási helyszínnek. Tapasztalatok szerint a múzeumi foglalkozásokon sokkal felszabadultabban viselkednek a gyerekek, könnyebben elsajátítják a tananyagot, sőt azok a gyerekek is megnyílnak, akik az iskolai órákon visszahúzódóak.

Múzeumi közösségi szolgátosoknak kínált feladatok

A múzeumok igen változatos tevékenységek ellátására várnak középiskolás diákokat. A közönségkapcsolati feladatok elvégzése, a tárlatvezetés, a digitalizálás, a foglalkozások levezetésének segítése, a marketing tevékenység a legtöbb múzeum kínálatában szerepel. A múzeumi közösségi szolgálat külön hozadéka, hogy egyúttal a diákoknak számos kompetenciájuk fejlesztésére is lehetőségük nyílik.

Több múzeumban tehetik próbára idegen nyelv ismeretüket a diákok. A tiszafüredi Kiss Pál Múzeum, vagy a budapesti Mezőgazdasági Múzeum idegen nyelvű tárlatvezetésre is felkészíti a diákokat, míg a Soproni Múzeum olyan diákokat keres, akik Sopron utcáit triciklin, vagy bringóhintón bebarangolva szívesen invitálják a turistákat (idegen nyelven is ) a múzeum kiállításainak megtekintésére.

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Kommunikációs készségüket a minden múzeum ajánlatában megtalálható magyar nyelvű tárlatvezetések, vagy információs szolgálat ellátása során fejleszthetik.

Az online kommunikáció felfuttatása néhány múzeumnál a diákokra vár. Például az esztergomi Duna Múzeum közösségi szolgálatosokkal szertené ezt a területet erősíteni, a szolnoki Damjanich János Múzeum pedig a honlap szerkesztéséhez kér tőlük segítséget.

A szórakozva tanulás élménye vár mindazokra, akik a százhalombattai Matrica Múzeum munkáját segítik. Itt többek között lehetőség nyílik arra, hogy a rendezvények aktív szereplőivé váljanak a diákok: például a viselettörténeti napon különböző történelmi korok ruháiba öltözve munkálkodhatnak.

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Szinte minden múzeum örömmel veszi a segítséget rendezvények lebonyolításánál (pl. Petőfi Irodalmi Múzeum Budapest, Blaskovich Múzeum Tápiószele), azonban a Miskolci Galéria ajánlatával kevesen tudnak versenyezni. Az itt közösségi szolgálatot teljesítő diákoknak rálátása nyílik Miskolc művészeti életének jelentős részére, miközben bekapcsolódhatnak fesztiválok, kiállításmegnyitók szervezésébe.

Minden múzeum bepillantást enged a diákoknak a kulisszatitkaiba. Van, ahol kipróbálhatják magukat restaurátorokként (pl. Székesfehérvár Szent István Király Múzeum), vagy segédkezhetnek a gyűjteményi munkákban (Pécs Néprajzi Múzeum, Sátoraljaújhely-Széphalom PIM Magyar Nyelv Múzeuma, budapesti Magyar Temészettudományi Múzeum, stb.)

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Sok múzeum vonja be a középiskolások a kiállításrendezés folyamatába is (például Bihari Múzeum Berettyóújfalu, Kiss Pál Múzeum Tiszafüred).

Több helyen kapcsolódhatnak a diákok a múzeumpedagógusok munkájához, ahol a gyerekekkel való foglalkozás titkait is megtanulhatják (pl. Hamza Gyűjtemény, Jászberény, Balatoni Múzeum Keszthely, Skanzen Szentendre). A budapesti Ludwig Múzeum még ennél is többet ajánl: a leglelkesebb diákoknak lehetőséget ad önálló múzeumpedagógiai program megvalósítására!

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

Közösségi szolgálat - múzeumokban is!

A múzeumok a középiskolásoknak szóló ajánlataikat folyamatosan töltik fel a Múzeumi a'la carte felületére, amely a kiállítások és a múzeumi foglalkozások kínálata mellett mostantól bemutatja a közösségi szolgálatos diákokat váró múzeumokat is. Érdemes böngészni a kínálatot, hiszen melyik diák ne szeretne olyan munkát végezni, amely egyben élvezet is?

A közösségi szolgálatos diákokat fogadó múzeumok listája itt található.

Hasznos tudnivalók a közösségi szolgálattal kapcsolatosan

A nemzeti köznevelésről szóló törvény szerint az érettségi bizonyítvány kiadásához ötven óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges, amelyet első alkalommal a 2016. január 1. után érettségi vizsgára jelentkező tanulóknak kell igazolniuk.

Az 50 órás közösségi szolgálatot nem kell a diákoknak egy intézményben letölteniük. Egyre több olyan példával találkozunk, ahol a diákok kombinálják a különböző közösségi tevékenységeiket (például idősek otthonában is és múzeumban is végeznek közösségi szolgálatot, melynek egyik programja, hogy az idős embereket elviszik a múzeumba, ahol tárlatvezetést tartanak nekik).

A közösségi szolgálattal kapcsolatos minden információ megtalálható a közösségi szolgálat honlapján.

Pályázat!

Az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet pályázatot hirdet közösségi szolgálatban résztvevő középiskolásoknak és pedagógusoknak, melynek részletei itt olvashatók.

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben