belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ intézményegysége Helytörténeti Múzeum: Múzeumi ovi, ahol a mese valósággá válik – Barangolások múltban-jelenben

A Kunszentmártoni Általános Művelődési Központ intézményegysége, Helytörténeti Múzeum 2013 óta integrált intézményi keretben folytatja működését, a városi óvodával közös fenntartásban. Ebből adódóan az óvodások nem csupán múzeumpedagógiai tevékenységünk célcsoportjává váltak, hanem óvodai programok színterévé és részesévé is (családi nap, Márton-nap stb.). Az új intézményi keret lehetőséget adott a múzeum és az óvoda szakembereinek közös és teljesen új program kidolgozására. A kiemelt célok között szerepelt olyan módon foglalkozni az óvodás korú gyermekekkel, hogy kedveljék a múzeumot, aktívan használják kiállításait, vegyenek rész programjaikon. Szeressék lakóhelyüket, azt a környezetet ahol élnek, kialakítani bennük azt a képességet, hogy felismerjék az értékeket, különbséget tudjanak tenni értékes és értéktelen között. A helyi hagyományok, szokások, a múlt örökségének olyan elemeinek átadása, melyek fontosak lehetnek a szülőföldhöz kötődés, az egyéniség fejlődése szempontjából. Programunkban – a múzeum és az óvoda – az emberi kultúra olyan elemeire tettük a hangsúlyt, melyek a mai ember számára akár a hétköznapi életben is fontosak és használhatóak lehetnek (tevékenységek, tárgyak, szellemi örökség részei).

A múzeum fő gyűjteménye a kézműves mesterségek műhelyei. A kézműves foglalkozások az írni, olvasni nem tudó gyermekek számára olyan nyelvet jelentenek, mely érthetővé teszi az állandó kiállításainkon látottakat. A gyermekek számára a sok kicsi történet és a mikrotörténelem az mely leginkább megérthető és feldolgozható.

Éves programunk vezérgondolata volt, hogy a kis vándorlegények (az óvodai csoportok) mint a Három vándorlegény című mesében elindul, s kíváncsian próbálja ki és tanulja meg a mesterségek fogásait, miközben megismerkedik környezetével, a településsel, az itt élő emberek szokásaival, múltjával, mindazon értékekkel, melyekre büszkék lehetnek.