belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Mesterek és alkotók - sikeres programok

1. Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum - Budapest

„Mesterségek Napja a múzeumban” -  200 fő

helyszíne: Magyar Kereskedelmi és Vendéglátóipari Múzeum.

12 alkalommal rendezték meg a programot Budapesten 2018. október 13-án, más intézmények bevonásával, neves szakemberek és művészek segítségével, vendéglátóipari egységek bevonásával a múzeumi gyűjtemény tárgyai különleges módon kerültek bemutatásra.

Iskolák tanulói és pedagógusai pályaorientációs nap keretében nyerhettek betekintést a kereskedelemhez és vendéglátáshoz kapcsolódó szakmákba. résztvevő intézmények: BGSZC Terézvárosi Kereskedelmi és Közgazdasági Szakgimnázium és Szakközépiskola, BGSZC Széchenyi István Kereskedelmi Szakgimnáziuma, BGSZC VargaIstván Szakgimnázium, BGSZC Harsányi János Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája, BGSZC Szász Ferenc Kereskedelmi szakgimnáziuma és Szakiskolája

 

2. Hagyományok Háza Magyar Nép Iparművészeti Múzeum - Budapest

„Kékfestő generációk – örökség és újítások” - 72 fő

 helyszín: Hagyományok Háza

3 alkalommal rendezték meg a programot Budapesten 2018. november 10-én, ahol neves szakemberek segítségével a résztvevők interaktív módon bővíthették tudásukat a népművészetről, közös örökségünkről, és jövőbeli lehetőségeiről. A szakmai rendezvényeken a szakma megjelent képviselői új múzeumpedagógiai és módszertani ismeretekre tehettek szert, új információhoz is hozzájutottak.

A beszélgetés melynek meghívott vendégei Sárdi János kékfestő és Berzeviczy-Fehér Jánosné iparművész voltak. A népművészet megújításának lehetőségei és a hagyománykövetés köré épült a tematika, melyet a kékfestés hagyományán keresztül jártak körbe a résztvevők. A kékfestés 2015-ben került fel a Szellemi Kulturális Örökség Nemzeti Jegyzékébe így ideális példával szolgált a kérdéskör megismerésére. Az előadást Divatbemutató és Sárdi János anyagaiból készült kiállítás színesítette.