belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi a’la carte – a tálcán kínált interaktivitás

Múzeumi a’la carte – a tálcán kínált interaktivitásA tavasz beköszönte a muzeális intézmények számára a múzeumpedagógiai programok csúcsszezonját is jelenti, hiszen a pedagógusok erre a periódusra időzítve szervezik a tanulmányi kirándulásokat, iskolán kívüli programokat. Ráadásul ugyanebben az időszakban a múzeumi nyári táborok iránt is megnő az érdeklődés, hiszen sok szülő a nyári szünidőt már tavasszal igyekszik körültekintően előkészíteni.


Régóta nagy szükség volt egy olyan on-line felületre, ahol a pedagógusok nem csak információt találhatnak az ország múzeumainak nyári táborairól, múzeumpedagógiai kínálatáról és aktuális kiállításairól, de többféle szempont szerint kereshetnek is egy folyamatosan frissülő adatbázisban.


A Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) célja a múzeumi szféra támogatása abban, hogy a pedagógusok egyre aktívabban használják a muzeális intézményeket, mint az iskolán kívüli oktatás helyszínét, valamint, hogy az egyéni látogatók is mind könnyebben érhessék el a kiállításokat és múzeumpedagógiai foglalkozásokat, táborokat érintő információkat.


Ezt a célkitűzést segíti a Múzeumi a’la carte adatbázis, melyen több szempont szerint (műveltségi területek, korcsoportok, tantárgyak, régiók, települések, időpontok) kereshetők az információk. A keresőfelületet a MOKK többszörös díjnyertes honlapján (AVICOM-FIAMP "Special Web Art Golden Prize" nemzetközi elismerés, eFestival III. helyezés, Kiváló Magyar Tartalom minősítés, Felhasználóbarát Honlap) keresztül teszi elérhetővé.

Az okostelefonra optimalizált, valamint akadálymentesített formában is elérhető adatbázis legfőbb erősségei a rugalmasság és a felhasználóknak biztosított interaktivitás. Az adatbázisban szereplő intézmények ingyenesen és önállóan tölthetik fel és aktualizálhatják az információkat, így a rendszeresen frissülő honlappal nem rendelkező kisebb intézményeknek is bekapcsolódhatnak az országos vérkeringésbe, és első kézből, mindenféle közvetítés, és ebből adódó esetleges hibalehetőség nélkül tudják informálni látogatóikat. A Múzeumi a’la carte a pedagógusok számára is jóval többet nyújt, mint egy egyszerű programkereső felület: múzeumpedagógiai vonatkozású cikkeket, híreket olvashatnak, értékelhetik a meglátogatott múzeumi foglalkozásokat, kiállításokat.


A Múzeumi a’la carte rendszerében jelenleg 230 múzeum 706 kiállítása és 2473 múzeumpedagógiai foglalkozása, valamint 524 múzeumi nyári tábora szerepel.
A regisztrált múzeumok közreműködésének köszönhetően adatbázisunk napról napra bővül.

A MOKK koordinátori hálózatának közreműködésével az ország több pontján személyesen is bemutattuk a keresőfelületet több száz pedagógusnak, akik körében osztatlan sikert aratott és rendszeresen használják az iskolai programjaik szervezéséhez. A jövőben is igyekszünk minél szélesebb körben népszerűsíteni az adatbázist a szakmai fórumokon és a pedagógusok, valamint az egyéni látogatók körében.


A múzeumoknak érdemes tehát folyamatosan használni a Múzeumi a’la carte -ot, mert ez egy:


- ingyenesen hozzáférhető
- könnyen kezelhető
- folyamatosan frissíthető
- nagy látogatottságú adatbázis.

Keressen rá múzeuma kínálatára a Múzeumi a’la carte-on, majd lépjen be a szerkesztőfelületre és töltse fel intézményének aktuális múzeumpedagógiai kínálatát!
www.mokk.skanzen.hu/muzeumialacarte

Ha intézménye még nem rendelkezik belépő kóddal a szerkesztőfelülethez, akkor az alábbi elérhetőségen igényelhet:


zador.viktoria@sznm.hu
telefon: 0626/502 590

Múzeumi a’la carte – a tálcán kínált interaktivitás