belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol
?Ha tetszett a kiállítás, a csillagra kattintva értékelheti. A kiállítást a Facebookon is ajánlhatja a Facebook Tetszik gomb segítségével. Kérjük, az oldal alján írja meg véleményét vagy tekintse meg, mások hogyan vélekedtek a kiállításról
Búcsú a parasztságtól

Mi is a parasztság? Mi történt vele a 20. század első felében? A Búcsú a parasztságtól kiállításban mindez kiderül.


Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Sztaravodai út 75.

Célcsoport: általános iskolások, családok, felnőttek, nyugdíjasok


Jegyárak:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/jegyarak

Kapcsolódó foglalkozás:

Búcsú a parasztságtól

Címkék:

MÁV-kedvezmény

A szentendrei Skanzen megújult állandó kiállítása a néprajztudomány főszereplőjét, a parasztságot állítja középpontjába. A rendhagyó tárlatnak egykor élettel teli ház ad helyet, a múzeum Dél-Dunántúl tájegységének Drávacsehi lakóháza. Ám a ház most átrendezett állapotában mutatja meg szívekig hatolva a parasztág elmúlását, és vesz búcsút a parasztságtól.

 

A paraszti társadalom felbomlása hosszú folyamat, amelynek utolsó, legtragikusabb fejezete a második világháború után következett be. A kommunista diktatúra a beszolgáltatási rendszer bevezetése, a padláslesöprések, a kuláklisták felállítása, a meghurcolások után az erőszakos szövetkezetesítéssel az utolsó szöget is beverte a parasztság szimbolikus koporsójába.

 

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum kiállításai elsősorban a magyar parasztság évszázadok során kialakult hagyományait, mindennapjait és ünnepnapjait mutatják be. Ebben a mostani kiállításban azonban egy eddig kevéssé ismert témát ismertetünk meg a látogatókkal. A paraszti életforma felbomlását, ennek a társadalmi csoportnak az eltűnését, brutális likvidálását sajátos kiállítás rendezési módszerekkel tárjuk a múzeumlátogatók elé. Egy társadalmi csoport szenvedéseit, hagyományos életformájának megszűnését követjük nyomon szövegben, képben, hangban és tárgyakban.

 

A kiállítás témája Bíró Friderika néprajzkutató és Für Lajos történész több évtizedes kutatásaira épül. Tudományos kutatómunkájuk eredményét egy három kötetes könyvből ismerhetjük meg. A „Történelmi esszé” a magyar parasztság történetét vázolja föl, az „Interjúkötet” eredeti paraszti elbeszélésekből, vallomásokból áll, a fényképekkel illusztrált „Forrásgyűjtemény” pedig korabeli levéltári dokumentumokon keresztül ad bepillantást az 1945 utáni másfél évtized tragikus korszakába.

 

A száraznak tűnő történelmi adatok, a több ezer percnyi lejegyzett hangfelvétel, a sokoldalnyi levéltári dokumentum mögött emberek, személyes sorsok és történetek vannak. Sorsok, keresztbetört életek, amelyeket a 20. század máig ható történései alakítottak. Kiállításunkban az egykori gazdák, parasztok búcsúját láthatják mindattól, ami meghatározta életüket: a földtől, a családtól, a kisüzemtől, a szerszámoktól, az ünnepektől, a falutól és emlékeiktől. Nem önkéntes búcsú ez: kényszer szülte, erőszak segítette.

A kiállítás helyszíne: Dél-Dunántúl tájegység, Drávacsehi lakóház


Nyitva tartás:

http://skanzen.hu/hu/latogatas/jo-tudni/nyitvatartasTovábbi kereséshez válasszon régiót, dátumot, kiállítást vagy közönségprogramot:

ÉV

HÓNAP

NAP

KIÁLLÍTÁSOK
KÖZÖNSÉGPROGRAMOK
KERESÉS
Határon túli kiállítások Határon túli közönségprogramok

À la carte múzeumok listája

Határon túli múzeumok

Szakképzéshez kapcsolódó múzeumi foglalkozások

Iskolai közösségi szolgálat múzeumban

Képzések pedagógusoknak, óvodapedagógusoknak, pedagógusjelölteknek

Önkéntes munka múzeumban

Ünnepekhez, jeles napokhoz kapcsolódó közönségprogramok

 

Regisztráció és szerkesztőfelület múzeumoknak

KultúrBónusz