belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi tükör a Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltárától

Az 1998-ban alapított Magyarországi Lengyelség Múzeuma és Levéltára gyűjtőkörét tekintve specifikus intézmény. A világon egyedüliként fő kutatási területe az ezeréves magyar-lengyel történelmi és kulturális kapcsolatok, valamint a magyarországi lengyelek története.

Az intézmény fennállásának tizenötödik évét a kétnyelvű (lengyel és magyar) "Múzeumi tükör"című kötet antológia megjelentetésével ünnepelte, a kötetben a 15 év alatt kiadott publikációból olvasható válogatás.

A kiadvány bemutatóját az Országos Idegennyelvű Könyvtár és Zenei Gyűjteményben tartották meg december 12-én, az est vendége a kötet szerkesztője, Konrad Sutarski, a Magyarországi Lengyelség Múzeumának és Levéltárának igazgatója volt.

Az antológia tematikus vezérfonalát egyrészt tanulmányok adják, amelyek a Múzeumban megrendezett képzőművészeti és dokumentációs kiállítások katalógusaiban jelentek meg, másrészt a Múzeum által szervezett tudományos konferenciákon hangzottak el előadás formájában, harmadrészt a Múzeumhoz kötődő külső meghívások eredményeként keletkeztek.

A 15 éves jubileum alkalmából megszervezett kulturális eseménysorozat fölött öt lengyel és magyar politikus: Bogdan Borusewicz - a lengyel Szenatus elnöke, Kövér László – a Magyar Országgyűlés elnöke, Bogdan Zdrojewski – a lengyel Kulturális Nemzeti Örökség minisztere, Balog Zoltán – az Emberi Erőforrások minisztere és Halász János – a Kultúráért felelős államtitkár vállalt védnökséget.

forrás: www.oik.hu