belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nemzetközileg is keresettek vagyunk!

A landolást követően egyből Szentendrére, a Szabadtéri Néprajzi Múzeumba vezetett a Soong Ching Ling Alapítvány államtitkári szintű, tizennégy főből álló delegációjának útja, hogy 2016. június 1-én egy szakmai találkozón vehessenek részt a múzeum egyik igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ képviselőivel.


A 2016. június 1. és 4. között Magyarországra látogató delegáció tagjai között a Soong Ching Ling Alapítvány tisztségviselői mellett a Kína modernizációjában mindig is kulcsszerepet játszó Pekingi Egyetem, a Kínai Kommunikációs Egyetem, a Gyermekek Természettudományi és Műszaki Múzeuma, az Orosz, Kelet-európai és Közép-ázsiai Tanulmányok Intézete, valamint a Társadalomtudományok Kínai Akadémiájához tartozó Világgazdasági és Politikai Intézet Nemzetközi Politikaelméleti Osztályának képviselői érkeztek szakmai látogatásra hazánkba.

Nemzetközileg is keresettek vagyunk! Nemzetközileg is keresettek vagyunk!

Az 1983-ban Pekingben megalakult Soong Ching Ling Alapítvány a „kínai köztársaság atyjaként” aposztrofált Szun-Jat szen feleségének nevét viseli, aki a nők és gyermekek jogaiért, továbbá a különböző kultúrák baráti együttműködéséért tevékenykedett. A szervezet elsődleges célkitűzése a fiatalok, nők, gyermekek jólétének előmozdítása, a nemzetközi kulturális cserekapcsolatok fejlesztése továbbá a magyar kultúra kínai megjelenését is támogatják.


A Skanzen igazgatási épületében található konferenciateremben a múzeum ágazati főigazgató helyettese, Dr. Bereczki Ibolya vetített képes előadásban mutatta be a Skanzen és a MOKK működését és elért eredményeit a magyar-kínai tolmáccsal kísért magas rangú delegáció tagjainak, Nagy Magdolna, a MOKK fejlesztési osztályvezetője pedig a MOKK kommunikációjáról és disszeminációjáról számolt be az érdeklődőknek.

Nemzetközileg is keresettek vagyunk!

A boldogságot jelképező szimbolikus ajándékot vehetett át dr. Bereczki Ibolya Qi Mingqiutól, az alapítvány elnökétől.

A konferenciateremben tartott prezentációkat követően a delegáció tovább folytatta útját, méghozzá az Európa leghosszabb, normál nyomtávú múzeumi sínpályáján közlekedő Skanzen Vonaton, mely a különböző magyar tájegységeket 60 hektáron bemutató Szabadtéri Néprajzi Múzeumon halad végig. A találkozó a múzeum bejárati épületénél található Vasútállomásnál zárult, ahol a delegáció képviselői feltették a múzeumra vonatkozó kérdéseiket, és hungarikumokat vásároltak a Skanzen Portéka Boltjában.

Nemzetközileg is keresettek vagyunk!


A kínai delegáció látogatásának másnapján pedig a svéd irányítóhatóság küldöttsége kereste fel Szentendrén a Skanzent és a MOKK-ot, hogy magyarországi projektlátogatásuk során megismerhesse a TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002 – Múzeumok Mindenkinek Program - Múzeumok oktatási-képzési szerepének erősítése - Központi módszertani fejlesztés lényegét. Nagy Magdolna, a MOKK fejlesztési osztályvezetője foglalta össze a projekt eredményeit azt követően, hogy dr. Sári Zsolt, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum általános főigazgató-helyettese bemutatta a múzeum szerteágazó tevékenységét a svéd delegációnak.

Nemzetközileg is keresettek vagyunk!


A május 31. és június 3. között lezajlott magyarországi projektlátogatása során a svéd delegáció betekintést nyert még az MTA Nyelvtudományi Intézet JelEsély: A magyar jelnyelv sztenderdizációjának elméleti és gyakorlati lépései című projektjébe, a zuglói Olajág Idősek Otthona intézményeiben roma asszonyok foglalkoztatását megvalósító projekt működésébe, továbbá a Józsefvárosi Szabadidős Egyesület halmozottan hátrányos helyzetű tanulók iskolai lemorzsolódását csökkentő Városi Tanoda projektjébe is.