belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Önkéntesek a közgyűjteményekben

Az önkéntességre minden eddiginél nagyobb figyelem irányul az utóbbi időkben, különösen a középiskolásokat érintő 50 órás közösségi szolgálat bevezetése óta. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum évek óta sikeresen működő önkéntes programjával nem csak élen járt az önkéntesek foglalkoztatásában, de az önkéntesek felkészítésében is úttörő szerepet vállalt.

Számos alkalom nyílik egy múzeum életében önkéntesek foglalkoztatására. A Skanzen rendszeresen alkalmaz önkénteseket nagyszabású rendezvényeken való közreműködőként, kerti munkálatokra, kiállítások őrzésére, tárlatvezetésekre éppúgy, mint irodai feladtok ellátására (leltározás, piackutatás, stb.).

A magyar önkéntesek mellett külföldi önkéntesek fogadására is nyitott a múzeum. 2013 októberében például az AISEC Magyarország közvetítésével két külföldi önkéntes dolgozott a Szabadtéri Néprajzi Múzeumban. , Írtak angol nyelvű cikkeket, végeztek piackutatatást, készítettek egy angol nyelvű facebook profilt a Múzeumi Oktatási és Képzési Központ számára, de segédkeztek sajtótájékoztató előkészítésében, rendezvényszervezésben is. Munkájukról beszámolót tartanak október 29-én Szentendrén, az "Önként és dalova . önkéntes munka a közgyűjteményekben" konferencián.

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum egyik igazgatóságának, a Múzeumi Oktatási és Képzési Központnak az irányítása alatt álló, országos múzeumi koordinátori hálózat az elsők között volt Magyarországon, amelyik szorgalmazta és közreműködött a múzeumi önkéntes munka elterjesztésében, valamint önkéntesek számára szervezett képzések megvalósításában.

2011 óta a múzeumi koordinátorok túl azon, hogy az ország több pontján (az első szegedi képzést követte Makón, Veszprém megye több városában, Győrben, Vas megye több múzeumában,) szerveztek képzéseket önkéntesek számára, olyan fórumokat is létrehoztak, ahol az önkénteseket foglalkoztató közgyűjtemények cserélhetik ki tapasztalataikat. További részleteket az önkéntes képzési programról itt olvashatók.

A tapasztalatcserét és az önkénteseket fogadó közgyűjtemények szakmai felkészítését szolgálja a Szabadtéri Néprajzi Múzeum „Önként és dalolva – önkéntes munka a közgyűjteményekben” című konferenciája is, melyet 2013. október 28-29-én tartanak Szentendrén, a Skanzen Igazgatási épületében. a konferencia részletes programja itt olvasható.

A Nagy Rajzoláson a Rómer Flóris Művészeti és Történeti Múzeumban

Önkénte diáklány segít paradicsomot szedni a Skanzenben
Önkéntes diákok a Skanzenben
Diákok kertészkednek a Skanzenben