belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pályázat múzeumi szakemberek számára külföldi szakmai tanulmányúton való részvételre

A résztvevők feladata, hogy a múzeumoknak a társadalom életében betöltött szerepét vizsgálják, olyan tapasztalatokat gyűjtsenek, amelyek hazai környezetben is hasznosíthatóak. Kiemelt területek az alábbiak:

1. Az állami szerepvállalás mértéke, a jogszabályi környezet jellemzői (pl. a szabályozottság szintje), a fenntartók típusai, feladatai. A szakmai szervezetek száma, típusa, a lefedettség mértéke, a jogszabályalkotásban való szerepük, érdekérvényesítő szerepük;

2. A múzeumok társadalmi szerepének, szerepvállalásának változása az elmúlt évtizedekben (közösségépítés, hátrányos helyzetűek kultúrához juttatása, etnikai kérdésekben vállalt szerep, etc) és jelenlegi helyzete;

3. A stratégiai tervezés általánossága, a marketing, a kommunikációs eszközök használatának gyakorisága, mértéke. A célcsoportok igényeinek előzetes megismerése, bevonása;

4. Kiállítások, kapcsolódó programok, új módszerek és eszközök alkalmazása; a nyilvántartás és a társadalommal való kapcsolat új elektronikus eszközei és alkalmazásuk;

5. A múzeumi szakemberek képzése, továbbképzése, az új ismeretek és megközelítések átadása.

A program egy hetes (hat éjszakás) hollandiai, dániai, valamint németországi (Berlin) szakmai tanulmányúton való részvétel költségeit (utazás, szállás, étkezés) biztosítja 2-2 fő számára. A tanulmányútra a 2017. április 15 – június 30. közti időszakban kerülhet sor. A Pulszky Társaság, mint a NEMO (Network of European Museum Organisations – Európai Múzeumok Hálózata) tagja, az előkészítésben együttműködik a holland, a dán és a német szakmai szervezettel.

A résztvevők a felkészülés során kötelesek együttműködni a Pulszky Társasággal,a szakmai út során szerzett tapasztalataikat megosztani a www.magyarmuzeumok.hu folyóiratban és az egyesület által szervezett szakmai konferencián.

Pályázati feltételek:

A programra 40 év alatti[1] az országos, megyei hatókörű városi, területi vagy tematikus múzeumban vezető beosztásban dolgozó szakemberek jelentkezését várjuk.

A pályázatra benyújtandók az alábbiak:

1. Pontosan kitöltött pályázati adatlap (letölthető)

2. C típusú, középfokú angol nyelvvizsga bizonyítvány másolata

3. munkáltatói igazolás vezetői megbízásról

4. rövid szakmai önéletrajz

5. a kiírásban szereplő szempontok alapján készített munkaterv

A pályázat elbírálásánál előnyt jelent

1. a Pulszky Társaság tagsága;

2. a célország nyelvéből szerzett legalább C típusú középfokú nyelvvizsga;

3. C típusú felsőfokú angol nyelvvizsga;

A pályázatok benyújtásának határideje: 2017. február 15. éjfél

Pályázat kizárólag elektronikusan (pdf formátumban) nyújthat be a pulszkytapasztalatcsere@gmail.com címen keresztül Népessy Noémi főtitkárnak címezve.

A pályázatok elbírálásáról a Pulszky Társaság, az ICOM MNB, a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége és az Országos Közgyűjtemények Szövetsége képviselőiből álló bizottság dönt.

További felvilágosítás Népessy Noémitől, a Pulszky Társaság főtitkárától kérhető a +36 20 571 8993-as telefonszámon.

forrás: pulszky.hu