belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pincétől a padlásig - sikeres programok

Magyar Természettudományi Múzeum – Budapest: 1076 fő

Program címe: A Magyar Természettudományi Múzeum napja

A Magyar Természettudományi Múzeum napján a múzeum ajándékkal kedveskedett látogatóinak. Ezen a napon ingyenes programokkal várták a kicsiket és nagyokat is. A legkisebbek számára játszósarkokat alakítottak ki a Kupolacsarnokban. A múzeum dolgozói által tervezett és kiviteleztetett, az ismeretátadás lehetőségét is kihasználó asztali társasjáték, óriás társasjáték, dominó és memóriajátékok várták az óvodás-kisiskolás korosztályt. A nagyobbakat a kiállításokat bejáró felfedező utakkal, fejtörőkkel, és a Levéltitkok kiállításhoz kapcsolódó kísérletekkel, bemutatókkal várták. Ez utóbbiak során a rovarvilág és a növényvilág színeivel, a fizikai és a kémiai színek mibenlétével, sajátságaival ismerkedhettek meg. Aki a kulisszák mögé szeretett volna bepillantani, az a Ludovika téri épületben található gyűjteményekben tehette ezt meg. Muzeológusok kalauzolták őket a Könyvtár, Növénytár, Ásványtár, Embertani Tár és az Őslénytani Tár gyűjteményi tereiben.

ÖTLET: több korosztály megszólítása, rendhagyó tárlatvezetés több helyszínen, ingyenesség

Magyar Természettudományi Múzeum – Budapest: 1042 fő

Program címe: Műhelytitkok

A Műhelytitkok program célja, hogy a látogatókat beavassák a múzeumi munka kulisszatitkaiba, érzékeltessék, hogy múzeumunkban a kiállítások és a kiállítási épületrészek mögött komoly tárgyi és szakmai háttérkapacitás van. Értékes gyűjtemények, érdekes tárgyak, tudásbázis és szakembergárda, amely a laikus látogató számára kevésbé ismert, ritkábban hozzáférhető, de megismerésre, felfedezése gyerekek és felnőttek számára is különleges élményt jelent. A programok során a látogatók a muzeológusokat és a preparátorokat kérdezhették munkájáról, kérhették szakvéleményét, szaktanácsait. Szakértőik gyűjteményükből származó eredeti példányokat, a mindennapokban általuk végzett vizsgálatokat, megfigyeléseket vagy preparálási fogásokat mutattak be. A programsorozat másik nem titkolt célja a természettudományok és a tudományos pálya népszerűsítése.

ÖTLET: rendhagyó múzeumlátogatás

Viski Károly Múzeum – Kalocsa: 314 fő

Program címe: A régészet és az élet - a restaurátor műhely titkai

A program célközönsége a Szent István Gimnázium volt, mely intézmény összes osztályát fogadta a múzeum. Romsics Imre múzeumigazgató vetített képes előadásban mutatta be a régészeti lelőhelyek előkerülésének lehetőségét, a régészeti feltárás menetét a terepbejárástól kezdve a restaurálásig. Bemutatásra került még a régészeti leletek múzeumi elhelyezése, valamint az ásatások anyagának tudományos feldolgozása is. A bemutatott példákon keresztül a gyerekek megismerhették, hogyan lehet a leletekből következtetni az akkori világra. A program legfontosabb üzenete: az érdeklődés felkeltése a kulturális örökség értékei iránt.

ÖTLET: iskolával kapcsolatfelvétel

Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeum – Hatvan: 230 fő

Program címe: Az éjszakai múzeumi vadászat rejtelmei – Hozd a zseblámpádat!

A program az előzetes terveink szerint megmozgatta a helyi és környékbeli közönséget, és a megjelölt célközönségünket. Láthatóvá vált, hogy a rejtélyes történetek, a Vadászati Múzeum, és a különleges időpont kíváncsivá tette az embereket és az őszi éjszaka vonzó volt számukra a társasági eseményen való részvételre. A múzeumi élményséta az állandó kiállításban önállóan történt. Ennek során az esti félhomályban derengő kiállításban találkozhattak a látogatók vadásszal, bagollyal, Diana istennővel, egy konyhai fortélyokban járatos szakácsnővel, akik történeteikkel a természet, a történelem és a gasztronómia világába röpítették a látogatókat. A séta során ügyességi játékokban is kipróbálhatták magukat a vállalkozó szelleműek. Közben a kiállításban játéklapos vadászat zajlott, amelynek helyes megoldói apró jutalomban részesültek. Összesen 62 megoldás érkezett. A díszudvarban fáklyák fényénél sétálhattak és a Keleti udvarban a Grassalkovich Énekegyüttes előadását hallgathatták meg a látogatók. Ugyancsak a Keleti udvarban szabadtéri filmvetítéssel és hangulatos zenével készültek a szervezők, és a tábortűz melegénél, egy pohár erdei gyümölcsös teával jókedvűen telt az este. A tábortűznél Kondek Zsolt gitározott és énekelt, ezzel varázsolva vissza a nyáresti tábortüzek hangulatát. Élménytéri vadászat és a labirintusban zseblámpás útkeresés színesítette a programot.

ÖTLET: széles programkínálat, rendhagyó időpont

Beregi Múzeum – Vásárosnamény: 226 fő

Program címe: Múzeumtitok

A Beregi Múzeum által megvalósított program egy héten keresztül zajlott, nagyon sok volt az érdeklődő, mind az öt napon került sor foglalkozásokra. A diákok először meghallgattak egy képekkel tarkított előadást a múzeumban dolgozók munkájáról, illetve a múzeumban végzett tevékenységekről, majd csoportokban, négy helyszínen, játékos foglalkozásokra került sor, amelyek révén belepillanthattak a múzeumban folyó munkába. Az első helyszínen betekintést nyerhettek a történész munkájába. Régi iratokat tanulmányoztak, ezt követően kérdéseket kaptak, amelyekre a válaszokat az iratokban találták meg. A feladat elvégzése után a történész segítségével bemehettek a múzeumi raktárba is. A második helyszínen megismerhették a régész munkáját egy képes előadás formájában, majd kipróbálhatták magukat, mint restaurátor, hiszen több „összetört” edényt kellett összerakniuk. A harmadik helyszínen négy puzzle sikeres összerakásával ismerhették meg a múlt emlékeit, mivel a képeken látottakhoz kapcsolódóan különböző tárgyakat mutattunk meg nekik a múzeumi gyűjteményből. A negyedik helyszínen, a faraktárban, megismerkedhettek a leltározás fogalmával, a leltárkönyvvel, sőt egy leltárkönyv másolat segítségével ők maguk is kikerestek adatokat bizonyos tárgyakról. Ezután a „modern leltározással”, a digitalizálással is megismerkedhettek a diákok.

ÖTLET: több napos program, játékos programok