belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Pont Itt - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

Az első világháborút sok szemszögből feldolgozták már múzeumi kiállítások: időrendi, hadsereg-történeti, egyéni sorsokat bemutató és egyéb tematikus módokon. Az  51 hónap – Lélekváltozás című kiállítás lélektani szempontból mutatja be a Nagy Háborút.

 Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A Kiállításrendezés A-Z-ig: az ötlettől a megvalósításig a közoktatás szolgálatában című képzést 2008 óta évről-évre nagy sikerrel szervezi meg a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ. Az akkreditált továbbképzés keretében valójában egy projektet valósítanak meg a résztvevők, a (vizsga)kiállítást, az elméleti ismeretek gyakorlatba való átültetésével.  A rendhagyó, projekt módszere épülő kurzuson a résztvevők a kiállításrendezés alapjai, múzeumi kiállítási trendek, jogszabályok, pályázati lehetőségek mellett a látogatómenedzsment és a kiállítási kommunikáció technikáit is megismerhetik. Az elméleti tananyag elsajátításával együtt a résztvevők külső múzeumi helyszíneken bepillantást nyerhetnek több múzeum kiállítás-rendezési gyakorlatába, ízelítőt kaphatnak sikeres és kevésbé sikeres kiállítások tanulságaiból - mindeközben dolgoznak a vizsgakiállítás létrehozásán.

A képzés elején a résztvevők a gyakorlatvezető irányításával a kiállításrendezés egy-egy kulcsszereplőjének szerepébe bújnak, melynek során elsajátítják a kurátor, a designer, vagy akár a közönségszolgálati munkatárs feladatait. A kurzus sikerének egyik záloga, hogy több mint 10 éve neves szakmai oktatógárda segíti a hallgatókat az egyes részterületek elméleti és gyakorlati elsajátításában.


Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A 2019-es stáb

Az idei évben a vizsgakiállítás központi témája az I. Világháború, és célja, hogy átadja azt a hangulati, érzelmi változást, amit az Osztrák–Magyar Monarchia katonái 1914-től 1918-ig átéltek. A kiállítás három lelki állapoton keresztül mutatja be a változás útját: a kezdeti lelkesedést, a fronton a reménybe kapaszkodó kiábrándultságot, és a végső stádiumot, az ürességet, mely a háború utáni lelki és szellemi krízist szimbolizálja.

 

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a SkanzenbenA  2019. május 30-án a Skanzen Pont Itt Galériában került sor  az 51 hónap – Lélekváltozás 1914-1918 című időszaki kiállítás ünnepélyes  megnyitójára, melyen Dr. Cseri Miklós a Szabadtéri Néprajzi Múzeum főigazgatója, a köszöntőbeszédében elismerte a csapat munkáját és kiemelte, hogy a vizsgakiállítást több, mint százezer látogató tekintheti meg a szezonban. Köszöntőt mondott dr. Bereczki Ibolya a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese, aki a Kiállításrendezés képzés eddig elért sikereiről beszélt, megemlítve, hogy eddig 194 szakember végezte el a kurzust.  A kiállítást a téma elismert szakértője, dr. Csikány Tamás ezredes, hadtörténész, a Nemzeti Közszolgálati Egyetem egyetemi tanára nyitotta meg.  

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

Ünnepélyes megnyitó a Pont Itt Galériában

 

 Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

  Az ünnepélyes megnyitón Dr. Tóth Gergely százados és Magyar Gusztáv hadnagy – hagyományőrzők

 

Pont Itt  - Ünnepélyes kurzuszáró kiállítás megnyitó a Skanzenben

A megnyitó ünnepség zárásaként a képzés egyik résztvevője és társ-kurátora, Huszár Mihály vezette végig az érdeklődőket a valóban rendhagyó kiállításon.

Az időszaki kiállítás a nagyközönség számára is megtekinthető Szentendrén, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum bejárati épületében található Pont Itt Galériában.

A kiállítás és a képzés a „Múzeumok Mindenkinek” Program – Múzeumok oktatási – képzési szerepének erősítése – Központi módszertani fejlesztés (TÁMOP-3.2.8/A-08-2008-0002) című projekt fenntartási időszakában valósult meg.

Minden érdeklődőt szeretettel várunk!

 


Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben