belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Küldje el nekünk egy érdekes múzeumi tárgy fotóját és a tárgy háttértörténetébe beavató írását címünkre - mokk@sznm.hu -, és könnyen lehet, hogy éppen ebből lesz a következő Hét műtárgya.

A legtöbb szavazatot eddig Jákob létrája gyűjtötte össze.

Szezonja van!

Szezonja van!

Vegyes befőtt, bontatlan üvegben. Ovális (kissé sérült) címkéjén: „Dőry Konzervgyár R . T Ujdombovár / Háztartási vegyes-befőtt” . A Dombóvári Helytörténeti Múzeum tulajdona. ltsz.: 2011.8.1.

A nemességgel régtől bíró jobaházi Döry család tagjai közül néhánya a 19. sz. második felében a mezőgazdaság és az élelmiszeripar területén speciális vállalkozásokba kezdtek. Az 1880-as években indított tejfeldolgozás, az akkor még ritka tolnai (trappista) sajtgyártás mellett Döry Etelka Újdombóváron gyümölcskandírozó üzemet, „konzervgyárat” alapított. Az 1912-től új keretek között, majd az I. világháborús hadi megrendelések miatt egyre nagyobb kapacitással működő gyár 1923-ban részvénytársasággá alakult. A gyümölcs mellett zöldség konzerválással is foglalkoztak, s külön még egy borsókonzerváló osztály is működött! A gyár termékei az 1930-as években jelentős hírnévre tettek szert,- Európa számos országába exportálták, sőt Dél-Amerikába is eljutottak. 1945 után a gyár leállt, a gépeket fokozatosan leszerelték és elszállították.

(forrás:Ulrich Attila – Pozsonyi József: A jobaházi Döry család története. Debrecen, 2009.)

dr. Kriston Vízi József

Dombóvári Helytörténeti MúzeumCsaládi idill a konzervgyáros Döryéknél.

Az a bizonyos háztartási vegyesbefőtt.
A Dőry Konzervgyár régi képeslapokon.