belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A kezdeményezésről szóló összefoglaló itt olvasható.

Színezz zenét Cézanne-nal a Szépművészeti Múzeumban!

Interjú Tettamanti Zsófiával a 2013-ban Múzeumpedagógiai Nívódíjra pályázó programról.

A Múzeumpedagógiai Nívódíjra beérkezett pályázatukban rendhagyó módon próbálják a gyerekekkel megszerettetni képzőművészetet: január 19-én audiovizuális játék segítségével élhették át a gyerekek az adott kor hangulatát. Milyen volt a program fogadtatása, és lesz-e folytatása?

A Színezz zenét Cézanne-nal! lendületét a nézők lelkes együttműködése adta. A gyerekek tolongtak a színpadon: együtt énekeltek, meséltek, festettek, tapsoltak és játszottak velünk Cézanne képeire. Az áttörő sikert az jelentette számunkra, hogy a gyerekeken kívül a kísérő szülők is hagyták magukat elragadtatni a látvány és a zene által. A visszajelzésekből kiderült, hogy legalább annyira élvezték az előadást – ha nem jobban – mint a gyerekek.

A zene és a képzőművészet párosítása egyre népszerűbb a múzeumok között. Önöknek vannak-e még olyan programjaik, foglalkozásaik, ahol a zenét hívják segítségül a téma feldolgozásához?

A Szépműhely évek óta a társművészetek bevonásával működteti programjait. Gyakran tartunk foglalkozásokat, családi napokat zenészek, képzőművészek, színészek, táncművészek bevonásával.

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó Nagy Rajzolás programjuk is időutazásra hív: egy 400 éves festmény jelenetét helyezik át a jelenbe, majd a jövőbe. Mi lesz utána a közösen elkészített alkotás sorsa?

Az alkotás valamelyik iskolába, óvodába kerül majd, vagy valamelyik lelkes alkotó veheti magához.