belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

VII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

VII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

HITELES HELY A MÚZEUM?

Helyszín: Szentendre, Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Igazgatási épület

Időpont: 2015. november 5-6. (csütörtök-péntek)


A múzeumi szemléletváltásnak köszönhetően a hazai múzeumok között napjainkban már nem számít ritkaságnak a komfortzónából történő kimozdulás, sőt, a tudomány temploma és az elefántcsonttorony toposztól megszabadulva akár merész, olykor provokatív kísérletek terepévé is válhat a múzeum. E fejlemények láttán időszerű feltenni a kérdést, hogy miként lehet a hiteles tudás közvetítésének színtere a nyitott és látogatóbarát múzeum.

Hogyan kelthetők életre hatásosan, ugyanakkor hiteles módon múzeumi eszközök által a különféle tudományterületeken zajló kutatási projektek eredményei?

Hogyan tudja megtalálni a népszerűségre és a hitelességre egyaránt törekvő múzeum az egészséges arányokat?

Milyen tényezők segíthetik az eltérő szemléletet képviselő, de egymással kooperáló múzeumi és múzeumon kívüli szakemberek munkájának összehangolását?

Meddig érdemes elmenni a marketingeszközök hasznosításában a tudomány népszerűsítése és a tudományos eredmények közvetítése céljából?

Egyáltalán, mi mindent kell figyelembe vennie egy tudományos hitelességre törekvő múzeumnak, amikor eljut odáig, hogy önmaga újrapozícionálásán gondolkodjon?

A Múzeumok Őszi Fesztiváljához kapcsolódó novemberi szakmai konferenciánkon a fenti kérdésekre keressük a válaszokat, sikeres és egyben hiteles múzeumi megoldásokra reflektáló előadások és eredményes interpretációs módszerek, jó gyakorlatok bemutatásával, mindezt élményszámba menő kísérőprogramokkal körítve.

A konferencia második napján, november 6-án kerül sor a múzeum, mint hiteles hely témájához kapcsolódó jó gyakorlatokat bemutató 8 perces prezentációk megtartására. Az előzetes jelentkezéseket a prezentáció rövid (1000 – 1500 karakter terjedelmű) összefoglalójával együtt 2015. október 25-ig kérjük Módli Éva - modli.eva@sznm.hu e-mail címre elküldeni. A szervezők fenntartják a jogot, hogy a beérkezett szinopszisok közül kiválasszák a konferencián bemutatásra kerülő jó gyakorlatokat.

VII. Országos Múzeumpedagógiai Konferencia

A konferencia programja ide kattintva tölthető le, és ide kattitva is elérhető.

A konferencia regisztrációs felülete ide kattintva érhető el. Regisztrálni október 30-ig lehet. A férőhelyek száma: 150 fő.