belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

magyarmuzeumok.hu cikksorozatának ide vonatkozó része itt olvasható.

Ludwig Múzeum: szín/forma/tér/fény - Bauhaus színházi nyári tábor

A Bauhaus 100. Program a mának - Kortárs nézőpontok kiállításhoz kapcsolódóan egy öt napos nyári tábort, foglalkozás sorozatot valósítottunk meg, amely a kiállításban is megjelenő főbb kérdések, témák mentén szerveződött.

A szín, a forma, a fény, a mozgás megismerését elősegítő elméleti és gyakorlati feladatok, asszociációs játékok bevonásával, a Bauhaus pedagógiai gyakorlatára jellemző előkészítő kurzus elvét követtük. A délelőtt megszerzett elméleti tudást, a délutáni foglalkozások folyamán kísérletek, alkotótevékenységek során a gyarkoatba is áültethették a gyerekek. Az egymásra épülő napi tevékenységek eredményeképp a hét végére egy 5 perces színházi performansz jött létre.

A program a képzőművészeti alkotófolyamatokon túl a színházi készségek fejlesztésére is ugyanakkora hangsúlyt helyezett, melyhez drámainstruktor hallgatók tudását és gyakorlatát hívtuk segítségül. A napi foglalkozások visszatérő eleme volt a gyermekek mozgásának (mozgás általi tapsztalatszerzés, önkifejezés) fejlesztése.

 

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2019-ben

LAUDÁCIÓ

A tábor megalkotói D. Nagy Heléna és Somogyi-Rohonczy Zsófia múzeumpedagógusok, akik szoros együttműködésben dolgoztak együtt a Színház és Filmművészeti Egyetem drámainstruktor hallgatóival. A Bauhaus iskola megalapításának 100. évfordulójához kapcsolódott az intézmény egy kiállítással és a hozzá tartozó programokkal, így a táborral is. A tábor törekvése volt, hogy a gyerekek a kiállításhoz kapcsolódóan játékos módon ismerkedhessenek meg komplex elméletekkel, fogalmakkal és műalkotásokkal, amelyek így „megszelídülhessenek” számukra, s ezáltal a program a nyitott, kreatív és kritikai befogadói attitűdöt erősíthesse. A program formája a gyerektábor, ami nagyon jó lehetőséget kínál a projektmunkára és a hosszabb távú együttműködésre, a jobb elmélyülésre, s nem csupán pillanatnyi benyomásokat, de hosszabb műhelymunkát is lehetővé tesz. A program felépítése egyértelmű és világos, alapvető múzeumi fogalmakkal (szín, forma, tér, fény, mozgás), valamint műtárgyakkal dolgozik, ezért könnyen adaptálható. A tábor minden napja egy (vagy adott esetben több) fogalomból, fogalmak kombinációjából egy alkotóból és egy műalkotásból indul ki, ezeket járja körül cselekvéses feladatokkal, játékokkal és alkotói tevékenységgel, így téve a kortárs művészetet befogadhatóvá, jó megközelítési kísérleteket és módokat adva a gyerekek kezébe, megmutatva az értelmezés, befogadás, adaptálás és alkotás útját, szoros összekapcsolódását. Ugyanezt a módszert más témában, más tudományterületen is érdemes alkalmazni.

 (írta: Sóki Diána)

Fotó: Ludwig Múzeum

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben