belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Petőfi Irodalmi Múzeum: A titkos átjáró

Ha egyetlen szóban foglalhatnánk össze a projektet, a perspektíva-váltást választanánk.
Hiszen elsődleges célunk az volt, hogy egyfelől a múzeumnak otthont adó, egykori főúri, klasszicista palotára, s annak palotasori termeire, másfelől a múzeumi gyűjtemény meglehetősen nagy részét kitevő élettörténet tárgyakra (melyek nem feltétlenül esztétikai besorolásuk, mint inkább a hozzájuk köthető történetek okán válnak gyűjteményi darabbá), harmadrészt az irodalomra – egy az egyéni / csoportos felfedezésen, élményen keresztül megképződő – más nézőpontból tekinthessenek a gyerekek.


A 9 – 12 éves korosztálynak kidolgozott múzeumpedagógiai foglalkozások (2 darab), múzeumpedagógiai programok (4 darab), táborok (2 darab), illetve A titkos átjáró címet viselő múzeumi mesekönyv az egyéni, csoportos kreativitást előtérbe helyezve, a felfedezés, kérdezés tereként törekszik felismertetni a múzeumot, sajátosan egyensúlyozva a játékos, teremtő fantázia, s a múzeumi tárgyakhoz kötődő, „hiteles” valóság között.

 

LAUDÁCIÓ

A Petőfi Irodalmi Múzeum „A titkos átjáró” című sokrétű projektjével érdemelte ki a Múzeumpedagógiai Nívódíjat 2019-ben.

A Petőfi Irodalmi Múzeum munkatársai ezzel a projekttel egy perspektíva-váltást vállaltak fel, ami messze menőkig sikerült. Egy átfogó programot alkottak meg egy nagy témához.

Nemcsak a múzeum és tárgyainak megismertetését tették lehetővé, hanem megvalósult az irodalom miben létének átadása is. A következetesen végigvitt kerettörténet és a megszemélyesített szereplők a humor és játékosság segítségével érik el a kitűzött múzeumpedagógiai célokat. A projektben kidolgozott különböző típusú, újszerű és gyerekcentrikus foglalkozások (rendezvények, múzeumpedagógiai foglalkozások, tábor) szerves egységet alkotnak. Az alkotó tevékenységben megmutatkozó kreativitás nagyban hozzájárul a gyűjtés és a múzeumi tevékenység átéléséhez.

A projekt keretei között elkészült, azonos című mesekönyv nagyon élvezetes, nem csak a kiszemelt 9–12 éves korosztálynak, tartalma mellett kiemelendő a színvonalas grafikai munka is. Fontos, hogy a mesekönyv – a csoportos foglalkozások mellett – lehetőséget biztosít arra, hogy a múzeumot és benne folyó munkát az olvasók egyénileg is megismerhessék.

írta: Závodi Szilvia