belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi tér/közösségi szervezéssel Iregszemcsén (az Ireg-patak partjának új élete)

Iregszemcse Iregszemcse

Ireg, első írásbeli említése szerint, 1263-ban az ábrahám kolostor tulajdona volt, majd az Ozorai-, később királyi birtok lett. 1862-ben Esterházy Pál szerezte meg az uradalmat, 1917-ben pedig gróf Kornfeld Móric tulajdonába került, aki a II. világháború előtti utolsó gazdája volt. A család a háború alatt külföldre menekült. A birtok egy részéből megalakult az Iregi Állami Gazdaság Dr. Kovács Géza vezetésével, a másik részéből a Kutató Intézet Dr. Kurnik Ernő irányításával. A 70-es évek közepén az iregszemcsei és a fornádi állami gazdaságok egyesültek. 1953-ban kezdődött a kis létszámú termelőszövetkezet szervezése, majd 1959 telén létrejött nagy létszámmal a szövetkezet.  A 1992-93-as privatizáció következtében megszűnt mind az Állami Gazdaság, mind a Termelőszövetkezet a községben és helyét a Kft-k és vállalkozások vették át. Igaz, hogy a kis egyszemélyes vállalkozások tiszavirág életűek voltak, szinte egy-két évig működtek.
Maga az Iregszemcse név 1940-től létezik, amikor ezen név alatt Felsőireg és Szemcséd községet egy belügyminiszteri rendelet egyesítette.

Iregszemcse központjában, a művelődési ház közvetlen környezetében lévő, használaton kívüli zöldterületek park jellegű közösségi térré alakítása, mely alkalmassá válik szabadtéri rendezvények, közösségi események szervezésére, lebonyolítására. A célcsoporttól elzárt területek megnyitása, kulturális célú hasznosítása, mely turisztikai célú beruházás és fejlesztés is egyben. A projekt célja hosszútávon, hogy a patakparti területek átalakítása, megnyitása az itt élők előtt program és projektgeneráló hatású lesz és növelik a falu társadalmi kohézióját. A terület fejlesztése egyben a lehetséges közösségfejlesztés is.

Az Ireg-patak partjának új élete mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Az Ireg-patak partjának új élete mintaprojekt kisfilm (rövid)

Az Ireg-patak-partjának új élete - mintaprojekt kiadvány