belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A kiadvány a Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek című EFOP-3.3.3-VEKOP-16-2016-00001 azonosítószámú kiemelt projekt A mi múzeumunk című múzeumi komponensének keretben jelent meg.

Adatálható múzeumi mintaprojektek megismerése céljából tekintse meg a mintaprojekteket kidolgozó mintaprojektgazdákkal készített videóinterjút is!

Staféta füzetek 1. Dióhéjban a mintaprojektekről. Múzeumi mintaprojekt útmutató

A „Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek” európai uniós kiemelt projekt célja a múzeumok társadalmi szerepvállalásának, oktatási szerepének erősítése. Amint azt a múzeumi mintaprojekteket bemutató, 2018 áprilisában megtartott konferencia címe is mutatja – Vedd át a stafétát!, – a mintaprojektek eredményeként olyan innovatív, gondolatébresztő programok jöttek létre, amelyek akár részben, akár egészében adaptálhatók más múzeumok számára.

A 19 mintaprojektünkkel az egyik célunk éppen ezért az volt, hogy olyan modellprogramok szülessenek, amelyek kézzelfoghatóvá teszik a módszertani innovációkat, és azokat a gyakorlatba átültetve, a megvalósítás során szerzett tapasztalatokkal kiegészítve ajánlják a múzeumok figyelmébe.

A mintaprojektek további célja, hogy olyan múzeumi modellprogramok szülessenek, amelyek a Nemzeti Alaptantervvel összhangban a közoktatás hatékony kiegészítői, az élményközpontú tanulás részei lehetnek. A múzeumi mintaprojektek katalizátorként kell, hogy működjenek, nemcsak a múzeumi, hanem a közoktatási intézményeket is megmozgatva. 

A tematikák a Magyarország 2020 stratégia, és ezen belül az Emberi Erőforrás Operatív Program (EFOP) prioritásaihoz is kapcsolódnak. A mintaprojektekben hangsúlyt kapott a hátránykompenzáció – legyen szó bármilyen hátrányról (akár kulturális, akár fizikális, akár földrajzi, stb.) –, a kultúrához való egyenlő hozzáférés biztosítása, a korai iskolaelhagyás csökkentése, a tehetséggondozás, továbbá a befogadó, integráló környezet létrejöttének ösztönzése is.

 

Jelen kiadványunkban célok, témakörök, intézménytípusok szerint csoportosítva, dióhéjban mutatjuk be a 19 múzeumi mintaprojektet.

Szerzők: Hadnagy-Portik Piroska, Káldy Mária

Szakmai lektor: Nagy Magdolna

Szerkesztette: Boros Tünde

A kiadvány innen tölthető le. 

 

További információk a mintaprojektekről itt olvashatók.