belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Csehországból jöttünk

2019.március 26-29. között Csehországban járhattunk a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás (EFOP -1.3.1-15-2016-00001) és a szentendrei Skanzen által szervezett tanulmányút programja keretében. A 21 fős csapat turistabusszal utazott Prágába. A többórás utazás módot adott a csoport tagjainak rövid bemutatkozására. Mivel utunkba esett Brünn, éltünk a lehetőséggel, és első állomásként az itt működő nemzetközi hírű cigány múzeumot tekintettük meg.

Brünn, Roma Kultúra Múzeuma (Muzeum Romské kultury) – Beszélgetés Eva Dittingerova múzeumpedagógussal

Ez a múzeum több mint tíz országban gyűjtött hatvanötezer darabos dokumentumgyűjteményével a világ legnagyobb roma gyűjteménye.

A múzeum alapítóinak elsődleges célja a roma/sinti/cigány kultúra sokféleségének bemutatása, továbbá, hogy a különböző kultúráknak találkozóhelyet biztosítsanak, amellyel növelhetik a fiatalok toleranciáját, segíthetik a másik ember elfogadását, a kulturális párbeszéd létrejöttét. Az intézmény rendkívül sokat tesz a helyi roma gyermekekért, felzárkóztatásukért, beilleszkedésükért, továbbtanulásukért.

A hagyományosan értelmezett múzeumi szolgáltatások mellett erős a vezetésben a közösségépítő szándék, ami meghatározza mindennapi tevékenységüket. Fejlődési lehetőséget kínálnak felzárkóztató programok keretében az iskoláskorú gyermekek számára, mentorálják őket. Személyes találkozókat szerveznek neves művészekkel. Nyári táboroztatással segítik elő, hogy a gyermekek kiléphessenek mindennapjaikból, megismerkedhessenek tágabb természeti és társadalmi környezetükkel. Lenyűgözött bennünket az állandó kiállítás szellemi és tárgyi gazdagsága, színei.

A csoport hangulatát emelte a múzeumlátogatás utáni kalandunk. A brünni belváros szűk utcájában buszunk elakadt a tilosban parkoló autók miatt. Szerencsénkre a helyiek segítségünkre siettek. Mozgósították a gépkocsik tulajdonosait, akik végül utat engedtek, és kis késéssel tovább indulhattunk Prága felé.

Első prágai napunkat a Klementinumban, a Cseh Nemzeti Könyvtárban (Národní knihovna Ceské republiky)kezdtük. Az intézményt és projektjeit az olvasótermek vezetője, Dr. Zdenek Matusik mutatta be.

A Cseh Nemzeti Könyvtár a szláv kultúra egyetlen könyvtára a világon. A csodálatos épület méltó esztétikai hátteret nyújt a gyűjteménynek. A Nemzeti Könyvtárban számos fejlesztési projekt fut, többek között egy regionális program a kis közösségek könyvtárainak támogatására. Számtalan szakmai partnere között a digitalizálásban játszik fontos szerepet a Google.

Délután a Nemzeti Technika Múzeumba (Národní technické muzeum) látogattunk, ahol a múzeum oktatási és önkéntes programját Jan Duda muzeológus ismertette.

A műszaki területek iránt kevéssé érdeklődő csoporttagok is belefeledkeztek a nézelődésbe a százévesnél is idősebb járművek hatalmas csarnokában. Kerékpárokat, motorbicikliket, autómobilokat, gőzmozdonyt, valamint a XIX.

század eleji elnöki vasúti kocsi díszes-látványos kényelmét is megcsodálhattuk.

A földi, vízi és légi közlekedés úttörőire emlékezve állították össze és bővítik folyamatosan a kiállítást, amelyen a magasszínvonalú cseh ipari technológiáról alkothat képet a látogató a XIX. századtól napjainkig. A gyűjtemény darabjai elsősorban magánadományként érkeznek.

Izgalmas órákat töltöttünk a háztartási technológia történetét bemutató kiállítás böngészésével. A kiállítás célja annak tudatosítása, hogy a bennünket körülvevő háztartási termékek nagy részét a vegyészek laboratóriumaiban fejlesztik.

Az intézmény két oktatóteremmel rendelkezik, melyekben általános és középiskolai diákok számára múzeumpedagógiai programokat tartanak. A projektalapú múzeumi órák tevékenysége folyamatosan változik.  Kevés közösségi programjuk közt a legérdekesebb: használt háztartási gépeket várnak (idén három alkalommal), melyek közül a múzeum kiválogatja a számára érdekeseket, a többit egy megállapodás alapján elszállítja egy bontócég.

A prágai Nemzeti Múzemban (Národní museum) Ludmila Tumová prezentációját hallgattuk meg.

Csehország legnagyobb, 200 éves múzeuma 20 millió darabos gyűjteménnyel rendelkezik. A jelenlegi időszaki kiállítás címe: „Cseh-Szlovák, Szlovák-Cseh”, fő célja a nemzeti identitás alakítása, a történelmi traumák kibeszélése és megértése. A kiállítás a cseh és a szlovák Nemzeti Múzeum együttműködésében, közös interpretációval jött létre, öt cseh és öt szlovák kurátor munkáját dicséri. A tárgyakat nem kronologikus sorrendbe, hanem tematikusan rendezték: politika, oktatás, háztartás stb. A kiállítást először Pozsonyban nyitották meg, ezt követően láthatta a prágai közönség a pozsonyi tapasztalatok alapján továbbfejlesztett bemutatót.

A múzeum példaértékű önkéntes programját Ludmila Tumová mutatta be. Alapos előkészületeket követően, külső, belső szakemberek bevonásával 2015-ben indult a múzeum önkéntes programja. Az elmúlt években kialakult egy kislétszámú de stabil törzscsapat, akikre folyamatosan számíthat a múzeum vezetése. Az önkéntesek a múzeum legkülönfélébb tevékenységében vesznek részt az adminisztrációtól a restaurálásig. Az önkéntesek foglalkoztatása kölcsönösségi és megbecsülési alapelvekre épül, a múzeum igyekszik barátságos környezetet teremteni számukra így is vonzóvá téve a feladatot.

Jelentős infrastrukturális fejlesztések indultak az intézményben, ezek egyike a két fő épület közt alagút, mely már elkészült, de a nagyközönségnek még nem adták át. Az alagutat, a tervek szerint közlekedésen kívül kiállítási térként is hasznosítani fogják: a múzeum előtti Vencel tér építészeti fejlődését tervezik itt bemutatni korszerű kiállítási technikával.

Találkozó az IGLICE magyar kulturális egyesület vezetőjével: Stanek Csoma Borbálával

Az egyesület célja a Prágában élő magyar gyermekek identitásának megőrzése és fejlesztése leginkább közösségi programok és a Balassi Intézet épületében működő vasárnap iskola segítségével. Az egyesületet vezető Stanek-Csoma Borbála maga is többgyermekes édesanya, és műfordító.

Heti rendszerességgel szerveznek bábszínházi bemutatót, rendhagyó történelem órákat. Interaktív, magyar vonatkozású tematikus összejöveteleket tartanak, hétvégi kirándulásokat szerveznek.

Az egyesületnek négy állandó önkéntes munkatárs és hat pedagógusa foglalkozik a gyermekekkel. Az egyesület felvette a kapcsolatot a Pécsi Tudomány Egyetemmel abból a célból, hogy magyar nyelvvizsgát szervezhessenek.

Minden évben nyári tábort szerveznek Magyarországra. Idén a szentendrei szigeten fognak nyaralni, ezért kezdeményeztük a Skanzenba való meghívásukat.

CAMP Városfejlesztési Központ  – beszélgetés a projekt egyik munkatársával

A CAMP egy tervező intézet, építészeti könyvtár, kiállítóhely, kávéház és közösségi tér, ahova szívesen járnak a szakma képviselői, érdeklődők és a környék lakói egyaránt. A CAMP egyik legfontosabb célkitűzése, hogy a helyi lakosságot bevonják a városrehabilitáció tervezési folyamatába. A helyi „barna negyed” – kihasználatlan iparterület – megújításáról megkérdezték a környék lakóit. A fejlesztések erős támogatással, zökkenőmentesen valósulhattak meg.

Az intézmény korszerű kiállítási terében – mely egy, a kiállítók által alakítható fekete doboz – városfejlesztési projekteket mutattak be éppen audiovizuális eszközökkel. Az aréna elrendezésű színháztér teret ad a lakosság és a diákok önszerveződésének. Legutóbb középiskolás diákoknak szerveztek fórumot iskolai és oktatási kérdésekről. Rendszeresen tartanak neves külföldi építészekkel beszélgetéseket, ahol az érdeklődők választ kaphatnak várostervezéssel kapcsolatos kérdéseikre.

 

Utolsó program: a prágai Zsidó Múzeum és Könyvtár. A könyvtárt Silvia Singerova könyvtáros, a  múzeum programjait és projektjeit Zuzana Pavlovska múzeumpedagógus ismertette.

Az 1906-ban alapított intézmény könyvtára 130 000 darabos gyűjteménnyel büszkélkedhet, az intézmény főként magánadományokból tartja fenn magát. Rendszeresen tevékenykednek a könyvtárban önkéntesek, a könyvtár egyik dolgozója is így lett végül az intézmény alkalmazottja.

A múzeumot 10 000 fő látogatja évente, főként középiskolások, akiknek a tanterv kötelezően előírja a múzeum megtekintését. Rendszeresen szerveznek különféle programokat, workshopokat, könyvbemutatókat. A tartalom elektronikus felületen, e-learning módszertannal is hozzáférhető, így biztosítva a távolabbi vidéki iskolák diákjainak oktatását. Az úgynevezett vasárnapi iskola nyitott mindenki számára, továbbá nyári egyetemet is szerveznek. A diákprogramok sikere érdekében rendszeresen tanárképző programokat is szerveznek. A cseh zsidóközösséggel partnerségben működteti a vezetés ezt az intézményt.

A múzeum kulcsfeladatának tekinti a holokauszt áldozataira való emlékezést, melynek színhelye a Pinkász zsinagóga. Az áldozatok nevét a zsinagóga falára írva örökítették meg. Ez az egyedi emlékhely 1960-ban nyílt meg a nyilvánosság előtt. A nagy prágai árvíz idején megrongálódott falakat már felújították. A Prágai Zsidó Múzeum látogatói útvonalának, a mi tapasztalataink szerint is, ez az egyik legmegrendítőbb része.

Szakmailag és magánemberekként is kiemelkedő élményt jelentett számunkra a tanulmányút. Nagy szellemi egymásra találások már az odaúton megkezdődtek, hazafelé menet a hosszú úton a résztvevők megosztották egymással tapasztalataikat, és már a következő közös programokat tervezték.

Csehországból jöttünk

Csehországból jöttünk Csehországból jöttünk