belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma

Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM

A résztvevők átváltoznak a múzeum állataivá, eközben megismerik azok élőhelyeit, rendszertani kategóriáit és jellemzőit. Az átváltozáshoz használt pozíciók és nagymozgások segítik a hallott információk rögzülését, felidézését, valamint ezek ismétlése mozgásfejlesztő hatású. A gyerekek az állatok bőrébe bújva empatikusabbá válnak amely hosszú távon segíti, hogy egy környezetet védő generáció nevelkedjen fel.

(Fotó: Samu Krisztina)

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2020-ban

Laudáció

Napjainkban egyre népszerűbb a gyerekjóga, mely egy érzelemközpontú mozgásforma. A mesével átszőtt, játékos foglalkozások során a gyerekek különböző jógapozíciókat ismernek meg, gyerekjóga gyakorlatokat végeznek. A gyerekjóga célja a gyerekek egészséges életének megalapozása, immunrendszerük megerősítése, mozgásigényük kielégítése, a feszültség, a stressz, az elfojtott érzelmek oldása, érzelmi intelligenciájuk fejlesztése.

Samu Krisztina az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban szakon végzett hallgató diplomamunkájához egy gyerekjóga program „prototípusát” fejlesztette ki és tesztelte le a Mátra Múzeumban egy jógatábor keretében 5-9 éves gyerekekkel Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus közreműködésével. A fejlesztés ma már klubfoglalkozásként és foglalkozássorozatként igényelhető.

A Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM foglalkozás során egy újszerű, komplex múzeumpedagógiai program született, mely ötvözi a gyerekjóga gyakorlatokat, a NAT-ban elvárt környezetismeret tananyagot és a Mátra Múzeum kiállításaiban található állatokhoz,  preparátumokhoz kapcsolódó ismereteket. A programhoz készült foglalkoztató füzet, gyerekjóga pozíciókat bemutató kártyák, az élőlényeket bemutató ismeretterjesztő filmek (a MOVEUM applikációval játszható le) és tanári segédlet is.

Az újszerű, hiánypótló, mozgással aktivizáló,  élménypedagógiai módszert alkalmazó, múzeumi tárgyakat „mozgósító” múzeumpedagógiai program más múzeum számára is adaptálható.

Káldy Mária

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

27

SZERDA

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben