belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM

Magyar Természettudományi Múzeum Mátra Múzeuma

Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM

A résztvevők átváltoznak a múzeum állataivá, eközben megismerik azok élőhelyeit, rendszertani kategóriáit és jellemzőit. Az átváltozáshoz használt pozíciók és nagymozgások segítik a hallott információk rögzülését, felidézését, valamint ezek ismétlése mozgásfejlesztő hatású. A gyerekek az állatok bőrébe bújva empatikusabbá válnak amely hosszú távon segíti, hogy egy környezetet védő generáció nevelkedjen fel.

(Fotó: Samu Krisztina)

Múzeumpedagógiai Nívódíjban részesült 2020-ban

Laudáció

Napjainkban egyre népszerűbb a gyerekjóga, mely egy érzelemközpontú mozgásforma. A mesével átszőtt, játékos foglalkozások során a gyerekek különböző jógapozíciókat ismernek meg, gyerekjóga gyakorlatokat végeznek. A gyerekjóga célja a gyerekek egészséges életének megalapozása, immunrendszerük megerősítése, mozgásigényük kielégítése, a feszültség, a stressz, az elfojtott érzelmek oldása, érzelmi intelligenciájuk fejlesztése.

Samu Krisztina az ELTE Tudománykommunikáció a természettudományban szakon végzett hallgató diplomamunkájához egy gyerekjóga program „prototípusát” fejlesztette ki és tesztelte le a Mátra Múzeumban egy jógatábor keretében 5-9 éves gyerekekkel Nagy Zsuzsanna múzeumpedagógus közreműködésével. A fejlesztés ma már klubfoglalkozásként és foglalkozássorozatként igényelhető.

A Változzunk át a Mátra Múzeum lakóivá! MOVEUM foglalkozás során egy újszerű, komplex múzeumpedagógiai program született, mely ötvözi a gyerekjóga gyakorlatokat, a NAT-ban elvárt környezetismeret tananyagot és a Mátra Múzeum kiállításaiban található állatokhoz,  preparátumokhoz kapcsolódó ismereteket. A programhoz készült foglalkoztató füzet, gyerekjóga pozíciókat bemutató kártyák, az élőlényeket bemutató ismeretterjesztő filmek (a MOVEUM applikációval játszható le) és tanári segédlet is.

Az újszerű, hiánypótló, mozgással aktivizáló,  élménypedagógiai módszert alkalmazó, múzeumi tárgyakat „mozgósító” múzeumpedagógiai program más múzeum számára is adaptálható.

Káldy Mária