belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A borkereskedő házaspár meséi

Tokaji Múzeum

A borkereskedő házaspár meséi

A világ bármely területén, ha elhangzik Tokaj neve, mindenki méltán a híres borra gondol. A múzeumnak ennek a bacchusi örökségnek kell megfelelnie. Az egy szervezeti egységben, de két épületben található múzeum jól kiegészítik egymást. Így elkerülhetetlen volt, hogy a programba mindkét múzeum állandó kiállítási anyagát felhasználták. Furcsa lenne, ha Hegyalja aranyának nem lenne meg a maga mítosza. Ezeket a mondákat, meséket gyűjtötték egy csokorba és ezekre építve dolgozták ki új múzeumpedagógiai csomagjaikat, figyelembe véve a korosztályi sajátosságokat. Valamennyi csoportot a Tokaji Múzeum borkereskedő házaspárja fogadja. Mint a múltból visszatérők, kincses-meseládájukkal, amelyből a témáknak megfelelő legendák elevenednek meg, bábok, vagy élő narráció segítségével varázsolják el az odaérkező közönséget. A mesés világ visszarepíti a gyerekeket a több ezer/száz évvel ezelőtti világba. A közös időutazás után a valóság megismerése következik, a kiállítási anyag aktuális részének bemutatásával. A foglalkozás lezárása egy, a témához kapcsolódó manuális foglalkozással történik, amely során az elkészített tárgyakat a gyerekek emlékbe elvihetik. Ne csak nézd, szagold, tapintsd, halld és ízleld! A rendhagyó műalkotás-elemzés foglalkozás pedig egy merőben új kezdeményezés. Mind az 5 érzékszervet használva ismerteti meg Klimkovits Ignác: Jelenet a honfoglalásból c. képét. Ez a közel 30 perces ismeretátadás, akár más foglalkozáshoz kapcsolva, de akár önálló programként is használható.

(Fotó: Tokaji Múzeum)

A kezdeményezés 2020-ban Múzeumpedagógiai elismerő oklevélben részesült

Laudáció

Tokaj Múzeum Tokaj város történetét mutatja be, kitekintve a Hegyalja természeti és kulturális életére, értékeire. A görög borkereskedő lakóházában megnyílt Világörökségi Bormúzeum hazánk egyetlen világörökségi borvidéke mellett külföldi termőterületek különlegességeit is bemutatja. A világszerte ismert borról, az ahhoz kapcsolódó munkákról és hagyományokról szinte mindent megtudhatnak a múzeum vendégei.

A nagyon átgondolt és sokszínű múzeumpedagógiai kínálat hátterét az új múzeumi fejlesztések, eszközök, az ismeretszerzést segítő interaktív és manuális játékok, a csoportok kulturált fogadására alkalmas termek, terek adják. A két kiállításra kidolgozott foglalkozások keretét a város gazdag monda- és mesevilága teremti meg, ami egyben az érdeklődés felkeltését is szolgálja. A cél a város természeti jelenségeinek, jelentős történelmi személyeinek és eseményeinek megismertetése.

A csoportokat a borkereskedő házaspárja fogadja, ők bábok vagy élő narráció segítségével visszarepítik a gyerekeket a több száz, akár ezer évvel ezelőtti világba. A közös időutazás után a valóság megismerése következik, mégpedig a kiállítási anyag aktuális részének bemutatásával, a foglalkozások lezárása pedig egy, a témához kapcsolódó kézműves tevékenységgel történik. A rendhagyó földrajzórákon a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog kialakulását, természeti értékeit is a legendákon keresztül közelítik meg. A hegy geológiai kialakulását, morfológiáját makett, modell és az itt fellelhető jellegzetes ásványok vizsgálatával érthetik meg.

Különleges élményt jelent az 5 érzékszerven keresztüli műalkotás-elemzés. Az elsötétített teremben a megvilágított kép, illat-, hanganyag (narráció és a természet hangjai) fogadják a belépőt. A kézbe vehető, szétszedhető eszközök a tapintás, a bor és helyi ételek kóstolása az ízlelés élményét adják.

A tervezés során igen változatos múzeumpedagógiai módszereket választottak, alkalmazkodtak a különböző korosztályok eltérő igényeire, illetve ahol lehetőség adódott, figyelembe vették a különböző tantárgyi kapcsolódásokat.

A sokszínű kínálatban az óvodásoktól a felnőttekig mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

Fehér Györgyi

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben