belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A borkereskedő házaspár meséi

Tokaji Múzeum

A borkereskedő házaspár meséi

A világ bármely területén, ha elhangzik Tokaj neve, mindenki méltán a híres borra gondol. A múzeumnak ennek a bacchusi örökségnek kell megfelelnie. Az egy szervezeti egységben, de két épületben található múzeum jól kiegészítik egymást. Így elkerülhetetlen volt, hogy a programba mindkét múzeum állandó kiállítási anyagát felhasználták. Furcsa lenne, ha Hegyalja aranyának nem lenne meg a maga mítosza. Ezeket a mondákat, meséket gyűjtötték egy csokorba és ezekre építve dolgozták ki új múzeumpedagógiai csomagjaikat, figyelembe véve a korosztályi sajátosságokat. Valamennyi csoportot a Tokaji Múzeum borkereskedő házaspárja fogadja. Mint a múltból visszatérők, kincses-meseládájukkal, amelyből a témáknak megfelelő legendák elevenednek meg, bábok, vagy élő narráció segítségével varázsolják el az odaérkező közönséget. A mesés világ visszarepíti a gyerekeket a több ezer/száz évvel ezelőtti világba. A közös időutazás után a valóság megismerése következik, a kiállítási anyag aktuális részének bemutatásával. A foglalkozás lezárása egy, a témához kapcsolódó manuális foglalkozással történik, amely során az elkészített tárgyakat a gyerekek emlékbe elvihetik. Ne csak nézd, szagold, tapintsd, halld és ízleld! A rendhagyó műalkotás-elemzés foglalkozás pedig egy merőben új kezdeményezés. Mind az 5 érzékszervet használva ismerteti meg Klimkovits Ignác: Jelenet a honfoglalásból c. képét. Ez a közel 30 perces ismeretátadás, akár más foglalkozáshoz kapcsolva, de akár önálló programként is használható.

(Fotó: Tokaji Múzeum)

A kezdeményezés 2020-ban Múzeumpedagógiai elismerő oklevélben részesült

Laudáció

Tokaj Múzeum Tokaj város történetét mutatja be, kitekintve a Hegyalja természeti és kulturális életére, értékeire. A görög borkereskedő lakóházában megnyílt Világörökségi Bormúzeum hazánk egyetlen világörökségi borvidéke mellett külföldi termőterületek különlegességeit is bemutatja. A világszerte ismert borról, az ahhoz kapcsolódó munkákról és hagyományokról szinte mindent megtudhatnak a múzeum vendégei.

A nagyon átgondolt és sokszínű múzeumpedagógiai kínálat hátterét az új múzeumi fejlesztések, eszközök, az ismeretszerzést segítő interaktív és manuális játékok, a csoportok kulturált fogadására alkalmas termek, terek adják. A két kiállításra kidolgozott foglalkozások keretét a város gazdag monda- és mesevilága teremti meg, ami egyben az érdeklődés felkeltését is szolgálja. A cél a város természeti jelenségeinek, jelentős történelmi személyeinek és eseményeinek megismertetése.

A csoportokat a borkereskedő házaspárja fogadja, ők bábok vagy élő narráció segítségével visszarepítik a gyerekeket a több száz, akár ezer évvel ezelőtti világba. A közös időutazás után a valóság megismerése következik, mégpedig a kiállítási anyag aktuális részének bemutatásával, a foglalkozások lezárása pedig egy, a témához kapcsolódó kézműves tevékenységgel történik. A rendhagyó földrajzórákon a Kopasz-hegy, a Tisza és a Bodrog kialakulását, természeti értékeit is a legendákon keresztül közelítik meg. A hegy geológiai kialakulását, morfológiáját makett, modell és az itt fellelhető jellegzetes ásványok vizsgálatával érthetik meg.

Különleges élményt jelent az 5 érzékszerven keresztüli műalkotás-elemzés. Az elsötétített teremben a megvilágított kép, illat-, hanganyag (narráció és a természet hangjai) fogadják a belépőt. A kézbe vehető, szétszedhető eszközök a tapintás, a bor és helyi ételek kóstolása az ízlelés élményét adják.

A tervezés során igen változatos múzeumpedagógiai módszereket választottak, alkalmazkodtak a különböző korosztályok eltérő igényeire, illetve ahol lehetőség adódott, figyelembe vették a különböző tantárgyi kapcsolódásokat.

A sokszínű kínálatban az óvodásoktól a felnőttekig mindenki megtalálhatja a neki megfelelőt.

Fehér Györgyi