belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Idén másodszor adták át a Közösségi Múzeum elismeréseket

Budapest, 2020. október 9. – Idén 14 muzeális intézmény vehette át a Közösségi Múzeum elismeréseket október 9-én, a Magyar Nemzeti Múzeumban megrendezett Múzeumi ReStart rendezvényen. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) kezdeményezésére 2019 óta a díjat azon muzeális intézményeknek ítélik oda, amelyek közösségi részvételi alapon működnek, a múzeumi alaptevékenységükkel összehangolt közösségépítő munkát folytatnak, bevonják munkájukba a helyi lakosságot, a civil szervezeteket, egyéb partnereket.

Idén másodszor adták át a Közösségi Múzeum elismeréseket

A Közösségi Múzeum elismerés egyben a múzeumokban folyó közösségépítő munkára is rá kívánja irányítani a figyelmet.

Az elismerő okleveleket ünnepélyes keretek között Krucsainé Herter Anikó, az Emberi Erőforrások Minisztériuma kulturális fejlesztésekért és finanszírozásért felelős helyettes államtitkára, Dr. Bereczki Ibolya, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum ágazati feladatokért felelős főigazgató-helyettese és Nagy Magdolna, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ igazgatója adták át.

Az idei év díjazottjai: a hajdúszoboszlói Bocskai István Múzeum, a budapesti Deák 17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria, az esztergomi Duna Múzeum, a Gödöllői Királyi Kastély, a Gödöllői Városi Múzeum, a makói József Attila Múzeum, a mindszenti Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, a budapesti Ludwig Múzeum, a százhalombattai Matrica Múzeum, az Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark, a szentgotthárdi Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény, a sátoraljaújhelyi PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, a Sóstói Múzeumfalu és a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum. Munkájukhoz további sok sikert kívánunk!

A kulturális intézmények közösségi szerepvállalásának elősegítésére a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ vezetésével, az NMI Művelődési Intézet Nkft. és az Országos Széchényi Könyvtár konzorciumi partnerségével megvalósított Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás című európai uniós projekt keretében történt módszertani fejlesztés 2016 és 2019 között. A fejlesztés részeként született meg a Közösségi Múzeum elismerés, melynek feltétele a szakértők által kidolgozott önértékelési teszten meghatározott pontszám elérése, és a közösségi szemlélet megléte a hivatalos múzeumi dokumentumokban. 2019-ben 19 magyarországi muzeális intézmény teljesítette a szükséges feltételeket, 2020-ban pedig 14.

A múzeumok közösségi szerepvállalásához készült módszertanokról és a Közösségi Múzeum elismerés hátteréről és értékelési módjáról megjelent egy kiadvány is, a Múzeumi Iránytű sorozat 21. számaként Közösségi alapú működés a múzeumokban címmel. Ez a kötet tartalmazza a Közösségi Múzeum elismerést 2019-ben elnyert intézmények tapasztalatát is. A kiadvány a MOKK honlapjáról ingyenesen letölthető: 

https://mokk.skanzen.hu/20191122muzeumi-iranytu-21. 

A múzeumok közösségi alapon való működésének kialakítása több fokozatból álló, hosszabb folyamat, ennek megfelelően a díjazottak is a közösségi működés különböző szintjeit képviselik. Ezért minden évben az újonnan jelentkező múzeumok mellett arra is lehetőséget biztosítunk, hogy egy – a Közösségi Múzeum címet már elnyert – intézmény időközben magasabb szintre lépve újra megmérettesse magát.

További információ: Szu Annamária, szu.annamaria@skanzen.hu

 

Közösségi Múzeum 2020 díjazottjai:

Bocskai István Múzeum, Hajdúszoboszló

Deák17 Gyermek és Ifjúsági Művészeti Galéria

Duna Múzem, Esztergom

Gödöllői Királyi Kastély

Gödöllői Városi Múzeum

József Attila Városi Könyvtár és Múzeum, Makó

Keller Lajos Művelődési Központ és Könyvtár, és Helytörténeti Gyűjtemény, Mindszent 

Ludwig Múzeum – Kortárs Művészeti Múzeum

Matrica Múzeum, Százhalombatta

Móra Ferenc Városi Könyvtár és Múzeum

Ópusztaszeri Nemzeti Történeti Emlékpark

Pável Ágoston Helytörténeti és Szlovén Nemzetiségi Gyűjtemény, Szentgotthárd

PIM – Kazinczy Ferenc Múzeum, Sátoraljaújhely

Sóstói Múzeumfalu

Szabadtéri Néprajzi Múzeum, Szentendre