belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Múzeumok Őszi Fesztiválja története

A Múzeumnok Őszi Fesztiválja története

A Múzeumok Őszi Fesztiválja először 2006-ban került megrendezésre a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával. A Fesztivál koncepciójának és tematikájának kidolgozására a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Képzési Központ (MOKK) kapott megbízást a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma (NKÖM) Közgyűjteményi Főosztályától.

A fő cél a múzeumok széleskörű népszerűsítése volt. A Fesztivál szorgalmazói a Múzeumok Őszi Fesztiváljának megrendezésével a Múzeumok Majálisa és a Múzeumok Éjszakája mellett hagyományt kívántak teremteni, egy évente ismétlődő, hosszabb időszakot átívelő múzeumi rendezvénysorozattal.

Szándékunk volt a figyelmet nemcsak ráirányítani a múzeumokra, hanem fent is kívántuk tartani az érdeklődést, élményt nyújtó, korszerű oktató, szórakoztató, évről-évre megújuló programokkal. Arra törekedtünk, hogy a lehetőségekhez képest minél több múzeum – különösen vidékről – csatlakozzon az eseményhez.

2006-2011 között a MOKK, 2012-ben a Magyar Vidéki Múzeumok Szövetsége (MVMSZ), 2013-tól ismét a MOKK kapott meghívást a Múzeumok Őszi Fesztiválja programsorozat megszervezésére és a központi rendezvények lebonyolítására.

 

Az első Múzeumok Őszi Fesztiváljáról bővebben:

A Múzeumok Őszi Fesztiválja rendezvényhonlapját 2013-tól működteti a MOKK:

oszifesztival.hu

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében az aktuális mottóhoz igazodva évről évre alkotópályázatokat, nyereményjátkokat is meghirdet a MOKK. Ezekről bővebben itt olvashat.

 

A folyamatos fejlődést és megújulást szem előtt tartva, és hogy a programokat szervező múzeumok minél tudatosabban végezzék a fesztivállal kapcsolatos tevékenységüket, a MOKK honlapon található Tudástárban 2013-tól kezdve évről évre összefoglaljuk, hogy milyen tanulságokkal, tapasztalatokkal szolgált az adott évi rendezvénysorozat:

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2013 tanulságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2014 tanulságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2015 tanulságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2016 tanulságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2017 tanulságai

A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2018 tanulságai

 A Múzeumok Őszi Fesztiválja 2019 tanulságai