belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás - Közösségi Múzeum 2021

 

Felhívás - Közösségi Múzeum 2021

A Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) ünnepélyes keretek között idén is átadja a Közösségi Múzeum elismeréseket. A kitüntető címet azon muzeális intézmények vehetik át, amelyek „közösségi részvételi alapon” működnek, vagy már letették a „társadalmiasítás” alapjait, azaz bevonják munkájukba a helyi lakosságot, civil szervezeteket és egyéb partnereket. A MOKK 2019-ben kezdeményezte a „Közösségi Múzeum” elismerés bevezetését a hazai múzeumi világban. A megtisztelő elismerést eddig már 33 muzeális intézmény vehette át 2019-ben és 2020-ban.

Várjuk azon működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények jelentkezését, amelyek tevékenységeit és működését a településük lakói aktívan segítik, pozitív irányba befolyásolják, és mindez meg is jelenik a múzeum dokumentumaiban.

Hosszabbított jelentkezési határidő: 2021. október 20., szerda 23:59

A jelentkezés feltétele a letölthető nyilatkozat és az online önértékelési teszt kitöltése, továbbá a nyilatkozatban hivatkozott intézményi dokumentumok megküldése. Kérjük, hogy a kitöltött, aláírt, lepecsételt és visszaszkennelt nyilatkozatot és a dokumentumokat e-mailben küldjék el a kozossegimuzeum@skanzen.hu email címre.

Az online önértékelési teszt hat részből áll. Minden rész végén a sorban következő részhez átvezető kattintható link található. A hat rész az alábbi linkeken érhető el:

I. rész – Alapadatok: https://forms.gle/Md8VFTJQNznstAum7

II. rész – Tájékoztatás: https://forms.gle/qUyfCmENKNbWAAqw5

III. rész – Konzultáció: https://forms.gle/rCrGv7Y19RyBau1L6

IV. rész – Bevonás: https://forms.gle/hxPdmmwt2K6MiHcHA

V. rész – Együttműködés: https://forms.gle/RLke8jV6hYL3VbVs8

VI. rész – Felhatalmazás: https://forms.gle/eujnyTzcKQ1dN72A6

Lehetőség van tehát akár hat részletben kitölteni a teljes önértékelési tesztet, a kitöltés folyamata így többször is megszakítható.

Az online önértékelési teszt kérdéssora és az értékelési tábla pdf formátumban is letölthető előzetes tájékozódás céljából.

A közösségi részvételre alapozott működés korunk kulturális intézményei előtt álló nagy lehetőség. Ha nyit a közösségek felé, a múzeum a harmadik hely lehet az otthon és a munkahely után, erősödik az együttműködés a településen működő társintézményekkel, civil és egyházi közösségekkel, vállalkozásokkal, „kívülről” több hatás, ember, közösség, program jut be a múzeumba, jobban megismerik az emberek. A közösségi részvételen alapuló működés lehetővé teszi a közösség számára az aktív részvételt a település társadalmi-kulturális életében, hogy a lakosok cselekvő, résztvevő polgárként éljenek.

Az elismerést elnyerő intézmények jó gyakorlatait a honlapunkon mutatjuk be, amelyhez bemutatkozó segédlet áll rendelkezésre.

Legyen az Ön intézménye is a díjazottak között!

 

További információért kérjük, forduljon munkatársunkhoz:

Szu Annamária

kozossegimuzeum@skanzen.hu

 

Módszertani segédlet múzeumok, muzeális intézmények számára

Egy muzeális intézmény akkor nevezhető Közösségi Múzeumnak, ha tevékenységének tervezésében, a működésének megvalósításában és értékelésében a település, a helyi közösség lakosai, civil szervezetei tevékenyen részt vesznek, és a közösségi részvételen alapuló működés megjelenik az intézmény belső működését meghatározó dokumentumokban is.

A társadalmiasítás, azaz a közösségi részvételi alapú működés lényege, hogy a különböző közösségekkel stratégiai együttműködésben működjön a múzeum és valósuljanak meg tevékenységei.

A témában megjelent módszertani útmutatónkat itt találja.

A közösségi múzeumi működéssel kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat és múzeumi jó gyakorlatokat a Közösségi alapú működés a múzeumokban című kötetben (Múzeumi iránytű 21.) szedtük csokorba. A kiadvány innen tölthető le.

Kapcsolódó cikkek
Közösségi Múzeum elismerő címben részesültek