belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022

 

A nyári szabadságolásokra való tekintettel, a jelentkezési határidőt augusztus 08-ig meghosszabítjuk!

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 

2022-ben is megszervezzük az évről-évre nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek ezévi jelmondata: Ezt mind fenntartjuk! Az országos rendezvénysorozatot 2022. október 3. és november 13. között tartjuk. Szeretnénk, ha intézménye ezúttal is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

 

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a 16 + Több, mint múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

Az Értékeink újratöltve  tematika a korábbi Múzeumi kulisszatitkok, illetve a népszerű Pincétől a padlásig tematikák elemeit is tartalmazza, de azoknál szorosabban kapcsolódik a szellemi fenntarthatóság témájához.

A társadalmi fenntarthatóság mint a fenntarthatóság egyik fontos alappilléhez kapcsolódba a Felemelő múzeum tematika keretében (az Utazó múzeum tematikát kiterjesztve) arra hívjuk a múzeumokat, hogy a rendezvénysorozat idejére az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak.

A fizikai és mentális fenntarthatóság gondolatához kapcsoljuk a Fittmúzeum tematikát, ennek keretében a testi és lelki egészségmegőrzést, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól létet” támogató múzeumi programokat várunk.

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A múzeumok és iskolák kapcsolatát erősítendő idén ismét bevezetjük a Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikát.

Múzeumi szünetelő tematikát idén  a környezeti fenntarthatóság témájához rendeltük, olyan programokat szervezhetnek a múzeumok, amelyek megmutatják, hogy mit jelen a „zöld” múzeum, mit tesznek intézményként a természetvédelem érdekében.

A fenntarthatóság témájának széles körű népszerűsítése céljából és a Múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva országos kampányt hirdetünk. Arra kérjük a múzeumokat, hogy gyűjtsék össze azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek a tematikhoz kapcsolt rendezvények keretében közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára. Az elkészült fákat kérjük lefotózni és beküldeni a MOKK részére. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

A tematikák és a kampány részletes leírása a Tematikák linkre kattintva olvasható.

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze programkínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal is biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

Az online regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2022. augusztus 1. 23:59

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

 

Jelentkezési felület:

https://forms.gle/NJ7WjDQ5K2Ksimeg7

Az űrlap megtekintés céljából itt tölthető le pdf-formátumban.

Figyelem!

Az űrlap kitöltése módosítható. A regisztrációt követően a rendszer minden e-mailben kiküldi a kitöltött adatlapot. Abban az esetben, ha az nem érkezik meg az Önök által megadott e-mail címre, kérjük, ellenőrizzék a spam-ek között, ha ott sem találják, akkor vegyék fel a kapcsolatot velünk. 

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely itt tölthető le (word formátum).

A kitöltött, aláírt szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63).
A postára adási határidő: 2022. augusztus 2.  (postai bélyegző).
A szándéknyilatkozat beszkennelt változatát kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2022. augusztus 1. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

Szíves figyelmükbe ajánljuk a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021 beszámolóját. A programok kidolgozásához és megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak a Tematikák linkre kattintva.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2022. július 4.

 

Üdvözlettel:

Nagy Magdolna s.k.                    Dr. Bereczki Ibolya                          Dr. Sári Zsolt
igazgató                           ágazati feladatokért felelős       általános főigazgató-helyettes
Szabadtéri Néprajzi Múzeum         főigazgató-helyettes   Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és             Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Módszertani Központ  

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

23

SZOMBAT

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben