belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022

Felhívás működési engedéllyel rendelkező muzeális intézmények részére

Felhívás muzeális intézményeknek: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2022

 

A nyári szabadságolásokra való tekintettel, a jelentkezési határidőt augusztus 08-ig meghosszabítjuk!

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 

2022-ben is megszervezzük az évről-évre nagy népszerűségnek örvendő Múzeumok Őszi Fesztiválját, amelynek ezévi jelmondata: Ezt mind fenntartjuk! Az országos rendezvénysorozatot 2022. október 3. és november 13. között tartjuk. Szeretnénk, ha intézménye ezúttal is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja célja 2022-ben bemutatni, hogy a múzeumok milyen sokféle szerepet vállalhatnak a társadalmi, gazdasági és természeti szempontból fenntartható fejlődés megvalósításában.

A rendezvénysorozat tisztázza a fenntarthatóság fogalmait mind a lakosság, mind a múzeumi szakemberek számára, és felhívja a figyelmet a múzeumok ezirányú tevékenységére. Mindezek mellett ösztönzi, hogy a múzeumok aktív társadalmi, környezeti szerepvállalásukkal hozzájáruljanak hosszú távú fenntarthatóságukhoz.

A fenntartható fejlődés társadalmi, gazdasági és környezeti alappillérekből áll, és mindhárom feltétel együttes meglétével tud csak teljesülni. A fenntartható fejlődés lehetőségeinek gazdag tárházára kíván rávilágítani a 2022-es Múzeumok Őszi Fesztiválja, hiszen a múzeumok jövőbeni létjogosultságát is meghatározhatja a fenntarthatósági törekvésekbe való bekapcsolódásuk, és az ezzel kapcsolatos szerepeik, feladataik meghatározása.

 

Négy, a korábbi évekből megtartott témakör (Múzeumi őszbúcsúztató, Múzeum szünetelő, Tanárok és óvodapedagógusok napja, Szakmai programok) mellé négy megújított, az év koncepciójához igazított tematikát ajánlunk programok szervezésénél  2022-ben a rendezvénysorozathoz kapcsolódó múzeumok számára.

Az egyik újdonság a kiemelt tematika, a 16 + Több, mint múzeum. A Múzeumok Őszi Fesztiválja kiváló alkalom arra, hogy az intézmények kreatívan prezentálják az általuk őrzött kincseket és tudást a fiataloknak, ezzel is hozzájárulva a múzeumok fenntarthatóságához.

Az Értékeink újratöltve  tematika a korábbi Múzeumi kulisszatitkok, illetve a népszerű Pincétől a padlásig tematikák elemeit is tartalmazza, de azoknál szorosabban kapcsolódik a szellemi fenntarthatóság témájához.

A társadalmi fenntarthatóság mint a fenntarthatóság egyik fontos alappilléhez kapcsolódba a Felemelő múzeum tematika keretében (az Utazó múzeum tematikát kiterjesztve) arra hívjuk a múzeumokat, hogy a rendezvénysorozat idejére az iskolák, az óvodák és a közterek mellett olyan helyszínekre is vigyék el programjaikat, ahol az időseknek, fizikai, szociális, vagy szellemi hátránnyal élőknek is elérhetővé válnak a múzeumi tartalmak.

A fizikai és mentális fenntarthatóság gondolatához kapcsoljuk a Fittmúzeum tematikát, ennek keretében a testi és lelki egészségmegőrzést, a rehabilitáció és az úgynevezett „jól létet” támogató múzeumi programokat várunk.

A fenntarthatóság gondolatiságának minél szélesebb körű elterjesztésében a pedagógusok a múzeumok legfontosabb partnerei. A múzeumok és iskolák kapcsolatát erősítendő idén ismét bevezetjük a Tanárok és óvodapedagógusok napja tematikát.

Múzeumi szünetelő tematikát idén  a környezeti fenntarthatóság témájához rendeltük, olyan programokat szervezhetnek a múzeumok, amelyek megmutatják, hogy mit jelen a „zöld” múzeum, mit tesznek intézményként a természetvédelem érdekében.

A fenntarthatóság témájának széles körű népszerűsítése céljából és a Múzeumi őszbúcsúztató tematikához kapcsolódva országos kampányt hirdetünk. Arra kérjük a múzeumokat, hogy gyűjtsék össze azt, hogy a látogatóik mit üzennének a jövőnek. Az üzenetek a tematikhoz kapcsolt rendezvények keretében közösen felhelyezhetők egy múzeumhoz közeli fára. Az elkészült fákat kérjük lefotózni és beküldeni a MOKK részére. A beérkező alkotásokból a MOKK szimbolikusan megalkotja a „jövő múzeumkertjét”, és megosztja a beérkezett műveket a beküldő intézmény nevével együtt a rendezvény közösségi oldalán.

A tematikák és a kampány részletes leírása a Tematikák linkre kattintva olvasható.

Javasoljuk az intézményeknek, úgy állítsák össze programkínálatukat, hogy abban digitális formában is elérhető programok is szerepeljenek, ezáltal is biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

Az online regisztráció, jelentkezés és a programtervezet megadásának határideje: 2022. augusztus 1. 23:59

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

 

Jelentkezési felület:

https://forms.gle/NJ7WjDQ5K2Ksimeg7

Az űrlap megtekintés céljából itt tölthető le pdf-formátumban.

Figyelem!

Az űrlap kitöltése módosítható. A regisztrációt követően a rendszer minden e-mailben kiküldi a kitöltött adatlapot. Abban az esetben, ha az nem érkezik meg az Önök által megadott e-mail címre, kérjük, ellenőrizzék a spam-ek között, ha ott sem találják, akkor vegyék fel a kapcsolatot velünk. 

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani az intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely itt tölthető le (word formátum).

A kitöltött, aláírt szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére (Szabadtéri Néprajzi Múzeum Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63).
A postára adási határidő: 2022. augusztus 2.  (postai bélyegző).
A szándéknyilatkozat beszkennelt változatát kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2022. augusztus 1. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (pl. a rendezvény honlapján)!

Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdéseik vagy észrevételeik vannak, kérjük, vegyék fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9-től 16 óráig).

Szíves figyelmükbe ajánljuk a Múzeumok Őszi Fesztiválja 2021 beszámolóját. A programok kidolgozásához és megszervezéséhez további inspirációt kaphatnak a Tematikák linkre kattintva.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

 

Szentendre, 2022. július 4.

 

Üdvözlettel:

Nagy Magdolna s.k.                    Dr. Bereczki Ibolya                          Dr. Sári Zsolt
igazgató                           ágazati feladatokért felelős       általános főigazgató-helyettes
Szabadtéri Néprajzi Múzeum         főigazgató-helyettes   Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Múzeumi Oktatási és             Szabadtéri Néprajzi Múzeum
Módszertani Központ