belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Élő történelem témájú, ingyenes elvégezhető továbbképzést hirdet a MOKK!

Néhány napig, augusztus 12-ig még lehet jelentkezni az ingyenesen elvégezhető Élő történelem másként című szakmai továbbképzésre, melyet 2022. szeptember 12. és 15. között inspiráló környezetben, a szentendrei Skanzenben rendez meg  a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK).

A MOKK által újonnan kidolgozott 30 órás kurzus célja az élő történelmi interpretáció műfajainak, formáinak megismertetése és a már létező hazai és külföldi jó gyakorlatainak elemzése, továbbá az élő történelem programokról szóló videók sajátosságainak és köznevelési lehetőségeinek áttekintése. Szó lesz arról az izgalmas kérdésről is, hogy miben speciális a múzeumi élő történlemhez kapcsolódó szövegek és dramaturgia létrehozása. A résztvevők segítséget kapnak élő történelmi programok koncepciójának kidolgozásához, illetve ezeknek online formában történő kommunikációjához is. A gyakorlatias szemléletű tananyag részét képezi többek között a pénzügyi és projekttervezés, a forgatókönyvírás és a casting, a technikai feltételek, a humánerőforrás illetve az intézményi környezet biztosítása, valamint a felvétel, vágás, utómunkák és a disszemináció, kommunikáció.

A MOKK nem minden előzmény nélkül vállalkozik arra, hogy elindítson egy ilyen hiánypótló képzést. Online kiadványként már 2019-ben közreadta Faár Tamarától, a Skanzen Közönségszolgálati Osztályának vezetőjétől az Ott lehetsz, ahol akarod! Élő történelem a múzeumbancímű módszertani munkát. 2020-ban pedig az Élő történelem másként – múzeumok a virtuális térben című mintaprogramot koordinálta sikerrel a MOKK. A program keretében az EMMI Kultúráért Felelős Államtitkársága támogatásának köszönhetően 5 millió Ft keretösszegből hazai muzeális intézmények készítettek oktatási segédanyagként is használható élő történelem tematikájú rövidfilmeket. A program keretében élő történelem témájú videókat sikeresen megvalósító múzeumok munkatársai közül többen is a továbbképzés oktatói között lesznek.

Az Élő történelem másként című képzésnek otthont adó Szabadtéri Néprajzi Múzeumban az idén május óta látogatható Erdély épületegyüttes okán is kiemelt szerep jut az élő történelemnek, mint interpretációs módszernek. Korhű kosztümökbe öltözött amatőr és profi színészek népesítik be az erdélyi városka üzleteit, tereit, és dramaturg közreműködésével kialakított dialógusaikból sok mindent megtudunk a hajdani Erdélyről. Esettanulmányként a képzés résztvevői helyszínen, saját kontextusában tekinthetnek be az új Erdély tájegységhez kapcsolódó élő történelem program műhelytitkaiba.

A kulturális tárca támogatásnak köszönhetően a továbbképzésen 15 fő ingyenesen vehet részt. Felsőfokú végzettséggel és közgyűjteményi munkaviszonnyal rendelkező érdeklődők jelentkezését várja a MOKK 2022. augusztus 12-ig.

 

Bővebb információ és jelentkezés a képzésre az alábbi linken keresztül:

https://mokk.skanzen.hu/20211209elo-tortenelem