belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Az intézmény pontos neve: Magyar Természettudományi Múzeum
Cím: 1088 Budapest, Baross utca 13.
Múzeumi szakmai besorolás: országos múzeum
Honlapcím: www.nhmus.hu

 

Az intézmény rövid bemutatása 

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) küldetése, hogy felébressze és fenntartsa a természet sokféleségének megismerése és megértése iránti igényt, és elkötelezetté tegye a társadalom tagjait a természeti környezet megőrzése iránt. Ennek érdekében gyűjti, őrzi, kutatja és bemutatja a természettudományokra jellemző tárgyakat és ismereteket.
A nemzeti vagyon részét képező magyarországi és egyetemes természettudományos gyűjteményeit, tudását és felkészültségét felhasználva kiállítások, közönségprogramok és publikációk formájában komplex múzeumi élményt nyújt a társadalom valamennyi rétege számára.
Nemzetközi hírű kutatásai és az ismeretek átadása révén hozzájárul nemcsak a Kárpát-medence, hanem az egész Föld bio- és geodiverzitásának megismeréséhez, a bioszféra megőrzéséhez.
A Magyar Természettudományi Múzeumban és tagintézményeiben jelenleg 182 munkatárs dolgozik.

 Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Mi motiválta intézményt abban, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A múzeum gyűjtőköréből származó gyűjteményi anyaga jól illeszkedik a gyermekek életkori érdeklődésének. Az MTM kiemelt célközönsége ezért évek, évtizedek óta a gyermekek, azon belül is a családdal érkező gyermekek. Fontosnak tartjuk, hogy évről évre folyamatosan továbbfejlesszük a családbarát működésünket annak érdekében, hogy országos múzeumként még több szolgáltatást tudjunk nyújtani még több család számára. A pályázati szempontrendszer megkönnyíti, hogy átgondoljuk, milyen téren tudunk további célzott fejlesztéseket tervezni a következő időszakban. További törekvésünk, hogy családbarát munkahellyé, vagyis mind kifelé, mind befelé családbarát múzeummá váljunk.

 

Milyen módon nyilvánul meg múzeumban a családbarát szemlélet? 

A Magyar Természettudományi Múzeum ismeretátadási feladatait áthatja a családbarát szemlélet. Kiállításaink, közönségprogramjaink jelentős részét eleve a családok számára tervezzük. Évente több rendezvényt szervezünk kifejezetten családok számára. A kiállítási és közönségforgalmi tereinket családbaráttá terveztük, ezeket folyamatosan továbbfejlesztjük, hogy a fogyasztói igényekhez jobban igazodjanak. Pelenkázó és szoptató helyiség áll rendelkezésre külön a féri és külön a női mosdó mellett, fiú és leánygyermek wc-k is rendelkezésre állnak.

Családok számára nyújtott szolgáltatásaink is elérhetőek: születésnapi zsúr, családi napok (a legközelebbi 2022. november 6-án lesz), 2020 óta napközis nyári tábor (évente 300 gyermek, vagyis család veszi igénybe a programot).
A múzeumban 2020-ban kezdődött el egy látogatói igényfelmérés, amely nem csak családosokat célozza meg. A jövőben tervezünk rendszeres családbarát koncepciót tesztelő felmérést is.

Állandó és időszaki kiállításainkban kézzel érinthető tárgyakkal, modellekkel, játékokkal találkozhatnak a gyermekek. A kisebbeknek játszósarkot alakítottunk ki. A Kalandos erdő című kiállításunk közkedvelt a családok körében, rendszeresek a visszatérő családok hétvégente.

Annak érdekében, hogy a vidéki családokhoz is eljussanak kiállításaink, egész évben vándorkiállítások bérlési lehetőségét bocsájtunk a vidéki múzeumok rendelkezésére, amelyeket akár egész évre kiállíthatnak városukban. Ilyen kiállításunk többek között a gyermekek körében rendkívül népszerű interaktív Jégkorszak c. vándorkiállítás, idén Pásztón volt több mint két hónapig, jelenleg Siklóson tekinthető meg.

 Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Milyen tervek vannak intézménye további fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéséhez? 

Az MTM tervei között szerepel interaktív és innovatív múzeumi installációk beszerzése és kihelyezése a kiállítótérben, illetve a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségekben. Ennek célja, hogy a 21. században felnőtt gyermekek érdeklődését felkeltve, és igényeikhez teljes körűen igazodva biztosítsunk számukra tudást és élményt.

A múzeumi bolt kínálata igazodik a családdal érkező gyermekek igényeihez és érdeklődéséhez, és széles árszínvonalon kínál a múzeum tematikájához kapcsolódó ismeretterjesztő és játékos tárgyakat, könyveket.

Szeretnénk együttműködéseket kialakítani családokat támogató intézményekkel, szervezetekkel, alapítványokkal (pl. Egyszülős Központ, a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ).

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

25

HÉTFŐ

eseménynaptár


  SZEP 25
  hétfő
 
21. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitó
  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben