belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Az intézmény pontos neve: Magyar Természettudományi Múzeum
Cím: 1088 Budapest, Baross utca 13.
Múzeumi szakmai besorolás: országos múzeum
Honlapcím: www.nhmus.hu

 

Az intézmény rövid bemutatása 

A Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) küldetése, hogy felébressze és fenntartsa a természet sokféleségének megismerése és megértése iránti igényt, és elkötelezetté tegye a társadalom tagjait a természeti környezet megőrzése iránt. Ennek érdekében gyűjti, őrzi, kutatja és bemutatja a természettudományokra jellemző tárgyakat és ismereteket.
A nemzeti vagyon részét képező magyarországi és egyetemes természettudományos gyűjteményeit, tudását és felkészültségét felhasználva kiállítások, közönségprogramok és publikációk formájában komplex múzeumi élményt nyújt a társadalom valamennyi rétege számára.
Nemzetközi hírű kutatásai és az ismeretek átadása révén hozzájárul nemcsak a Kárpát-medence, hanem az egész Föld bio- és geodiverzitásának megismeréséhez, a bioszféra megőrzéséhez.
A Magyar Természettudományi Múzeumban és tagintézményeiben jelenleg 182 munkatárs dolgozik.

 Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Mi motiválta intézményt abban, hogy elinduljon a családbarát működés útján? 

A múzeum gyűjtőköréből származó gyűjteményi anyaga jól illeszkedik a gyermekek életkori érdeklődésének. Az MTM kiemelt célközönsége ezért évek, évtizedek óta a gyermekek, azon belül is a családdal érkező gyermekek. Fontosnak tartjuk, hogy évről évre folyamatosan továbbfejlesszük a családbarát működésünket annak érdekében, hogy országos múzeumként még több szolgáltatást tudjunk nyújtani még több család számára. A pályázati szempontrendszer megkönnyíti, hogy átgondoljuk, milyen téren tudunk további célzott fejlesztéseket tervezni a következő időszakban. További törekvésünk, hogy családbarát munkahellyé, vagyis mind kifelé, mind befelé családbarát múzeummá váljunk.

 

Milyen módon nyilvánul meg múzeumban a családbarát szemlélet? 

A Magyar Természettudományi Múzeum ismeretátadási feladatait áthatja a családbarát szemlélet. Kiállításaink, közönségprogramjaink jelentős részét eleve a családok számára tervezzük. Évente több rendezvényt szervezünk kifejezetten családok számára. A kiállítási és közönségforgalmi tereinket családbaráttá terveztük, ezeket folyamatosan továbbfejlesztjük, hogy a fogyasztói igényekhez jobban igazodjanak. Pelenkázó és szoptató helyiség áll rendelkezésre külön a féri és külön a női mosdó mellett, fiú és leánygyermek wc-k is rendelkezésre állnak.

Családok számára nyújtott szolgáltatásaink is elérhetőek: születésnapi zsúr, családi napok (a legközelebbi 2022. november 6-án lesz), 2020 óta napközis nyári tábor (évente 300 gyermek, vagyis család veszi igénybe a programot).
A múzeumban 2020-ban kezdődött el egy látogatói igényfelmérés, amely nem csak családosokat célozza meg. A jövőben tervezünk rendszeres családbarát koncepciót tesztelő felmérést is.

Állandó és időszaki kiállításainkban kézzel érinthető tárgyakkal, modellekkel, játékokkal találkozhatnak a gyermekek. A kisebbeknek játszósarkot alakítottunk ki. A Kalandos erdő című kiállításunk közkedvelt a családok körében, rendszeresek a visszatérő családok hétvégente.

Annak érdekében, hogy a vidéki családokhoz is eljussanak kiállításaink, egész évben vándorkiállítások bérlési lehetőségét bocsájtunk a vidéki múzeumok rendelkezésére, amelyeket akár egész évre kiállíthatnak városukban. Ilyen kiállításunk többek között a gyermekek körében rendkívül népszerű interaktív Jégkorszak c. vándorkiállítás, idén Pásztón volt több mint két hónapig, jelenleg Siklóson tekinthető meg.

 Családbarát Múzeum 2022: Magyar Természettudományi Múzeum

Milyen tervek vannak intézménye további fejlesztésére a családbarát működés kiszélesítéséhez? 

Az MTM tervei között szerepel interaktív és innovatív múzeumi installációk beszerzése és kihelyezése a kiállítótérben, illetve a múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiségekben. Ennek célja, hogy a 21. században felnőtt gyermekek érdeklődését felkeltve, és igényeikhez teljes körűen igazodva biztosítsunk számukra tudást és élményt.

A múzeumi bolt kínálata igazodik a családdal érkező gyermekek igényeihez és érdeklődéséhez, és széles árszínvonalon kínál a múzeum tematikájához kapcsolódó ismeretterjesztő és játékos tárgyakat, könyveket.

Szeretnénk együttműködéseket kialakítani családokat támogató intézményekkel, szervezetekkel, alapítványokkal (pl. Egyszülős Központ, a kerületi Család- és Gyermekjóléti Központ).