belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Köszönjük a jelentkezéseket! A regisztráció július 18-án éjfélkor lezárult.

Felhívás muzeális intézmények számára: Múzeumok Őszi Fesztiválja 2023

MÚZEUMOK ŐSZI FESZTIVÁLJA 2023

Felhívás muzeális intézmények részére

 

Tisztelt Főigazgató/Igazgató Asszony/Úr!

Kedves Kolléga!

 Jövő! Menő! Múzeum! jelmondattal 2023. szeptember 25. és november 12. között rendezzük meg a 18. Múzeumok Őszi Fesztiválja országos programsorozatot. Szeretnénk, ha intézménye is részese lenne az eseményeknek, és programjaival színesítené a széleskörű múzeumi kínálatot!

A rendezvénysorozat szervezője a Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK, Szentendre), társszervezői az országos múzeumi koordinátori hálózat tagjai.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja idei koncepcióját a tudomány és a technológia témakörök mentén alakítottuk ki; ezen belül is kiemelt figyelemmel a természettudományok és a múzeum kapcsolódási pontjaira, valamint a tudományos eredmények hiteles kommunikálására.  A mai világot erősen meghatározó technológiai vívmányok dömpingje új perspektívákat nyitott a múzeumok számára is. Mivel a látogatók többségének fejében még mindig a múzeumok korábbi, hagyományos tárgyközvetítő szerepe él, fontos felhívni a figyelmet a mai, digitalizált tartalmakat is közvetítő, és a célcsoportokat interaktív módon bevonó múzeumra.

Ezért a közel másfél hónapos rendezvénysorozattal a múzeumi élet innovációira, a múzeumokban őrzött tudás megosztásának újszerű lehetőségeire és módjaira, illetve a múzeumoknak a kompetencia–, és készségfejlesztésben betöltött szerepére kívánjuk ráirányítani a figyelmet.

2019-ben is hasonló témát (A világ csodái – Felfedezések kora) járt körül a rendezvénysorozat, ám míg akkor a múltbéli felfedezések középpontba állítására épült a koncepció, most a jelenkori tudományokra és a jövőre fektetjük a hangsúlyt, és rendezvényünkkel 2023-ban A készségek európai évéhez is kapcsolódunk, amely az egész életen át tartó tanulást szorgalmazza. A rendezvénysorozat egyik célja rávilágítani arra, hogy a múzeumok szerepet vállalhatnak az egyes szakmák továbbéltetésében, sőt akár újjáélesztésében, valamint támogathatják a szakképzést is. Arra kérjük a muzeális intézményeket, hogy élményt nyújtó fesztiválprogramjaikkal a múzeumok ezen oldalát is mutassák meg a látogatóknak.

Az idei Múzeumok Őszi Fesztiválja további célja a jelenkorunkat uraló információáradatban felhívni a figyelmet a múzeumra, mint hiteles helyre, hiteles információforrásra, ezért kiemelt hangsúlyt fektetünk a múzeumokban zajló tudománykommunikációra, a jelenkor kihívásaira is reagáló kutatások és tudományos eredmények fogyasztható és élményszerű múzeumi bemutatására.

A 2023-ban meghirdetett tíz programtematika közül egy a múzeumi szakmának és kilenc a nagyközönségnek szól. Az új témakör idén a Csak természetesen címet kapta, és elsősorban a természettudományokhoz, természetismerethez és a környezettudatossághoz kapcsolódó programokra fókuszál. A fiatalokat minden évben a 16+-os tematikával szólítjuk meg, amelynek ezúttal a Kerülj pályára! alcímet adtuk. A hátrányos helyzetű látogatók múzeumi hozzáférésének növelésére ösztönözzük a múzeumokat a Hozzáférhető múzeum tematikával, ennek keretében lehetőség nyílik utazó múzeumi programok megvalósítására is. Visszahoztuk idén a korábbi évek sikeres témakörét, a Múzeumi kulisszatitkokat, amelyen belül a Raktárlesen című programtípust is ajánljuk a múzeumok figyelmébe. A további tematikák, valamint a témakörök részletes leírása a rendezvény hivatalos honlapján (www.oszifesztival.hu) olvasható, a Tematikák linkre kattintva is elérhető.

Javasoljuk az intézményeknek, hogy digitális formában is elérhető programokat is szerepeltessenek a kínálatukban, ezáltal biztosítva a kultúrához való minél szélesebb körű hozzáférést.

Regisztráció, jelentkezés és a programtervezet beküldésének határideje: 2023. július 18. 23:59

A regisztrációs felületet itt tudják elérni. A regisztráció július 18-án éjfélkor lezárult.

A Nemzeti Kulturális Alap támogatása 2023-ban lehetővé teszi, hogy központi kampánnyal (online kampány, stb.) segítsük a rendezvény kommunikációját, továbbá, hogy a csatlakozó intézményektől programokat rendeljünk meg.* Múzeumok esetében minimum 50.000 Ft, maximum 300.000 Ft, közérdekű gyűjtemények és kiállítóhelyek esetében minimum 50.000 Ft, maximum 250.000 Ft lehet a szolgáltatás értéke.

Figyelem! Kizárólag működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményektől tudunk szolgáltatást rendelni. Az engedéllyel nem rendelkező intézmények és szervezetek továbbra is csatlakozhatnak a fesztiválhoz, de programjaikat saját költségen tudják megvalósítani. A beérkező programok megrendeléséről szakmai bírálóbizottság dönt. A bírálat és annak eredményéről a kiértesítés terveink szerint 2023. augusztus elejéig megtörténik.

Kérjük a jelentkezéshez benyújtani a regisztrációs határidőigaz intézményvezető által aláírt részvételi szándéknyilatkozatot, amely innen tölthető le. A szándéknyilatkozatot eredeti formában, postai úton is kérjük megküldeni Rudolf Eszter részére, (Szabadtéri Néprajzi Múzeum – Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ, 2001 Szentendre, Pf. 63). 

Postára adási határidő: 2023. július 19. (postai bélyegző kelte), továbbá a beszkennelt változatot kérjük feltölteni a regisztrációs felületre 2023. július 18. 23:59-ig.

Muzeális intézmények tagintézményei anyaintézményük főigazgatójának szándéknyilatkozatát benyújtva önállóan regisztrálhatnak a Múzeumok Őszi Fesztiválján való részvételre.

Figyelem! Csak a regisztrált résztvevőknek tudjuk biztosítani a megjelenést a központi kommunikációban (például a rendezvény honlapján)!

 Amennyiben a rendezvénnyel kapcsolatban további kérdései vagy észrevételei vannak, kérjük, vegye fel a kapcsolatot a Múzeumok Őszi Fesztiválja programkoordinátoraival az alábbi elérhetőségeken: oszifesztival@skanzen.hu e-mail címen, vagy a +36 30 523 9427 telefonszámon (hétköznap 9:00 és 16:00 között).

A programok tervezéséhez és megszervezéséhez szíves figyelmébe ajánljuk a 2022. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja látogatói kérdőíveinek értékelését, amely a mokk.skanzen.hu weboldal Tudástárában olvasható. További inspiráció meríthető a Tematikák linkre kattintva.

* Tekintettel arra, hogy a Nemzeti Kulturális Alap részéről a 2023. évi Múzeumok Őszi Fesztiválja megvalósítására megítélt támogatás utalása még folyamatban van, így a csatlakozni kívánó múzeumok saját kockázatukra kezdik meg a rendezvény előkészületeit. A Szabadtéri Néprajzi Múzeum a rendezvényen résztvevő múzeumoktól programokat csak az NKA támogatásának függvényében tud megrendelni.

A programok előkészítéséhez sok sikert kívánunk, együttműködésüket előre is köszönjük!

Szentendre, 2023. június 14.

 

Üdvözlettel:

 

Nagy Magdolna s.k.

 

Dr. Cseri Miklós s.k.

igazgató

 

főigazgató

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

 

Szabadtéri Néprajzi Múzeum

Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ