belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl

Középpontban a közösségi múzeum és a nemzetközi együttműködések megalapozása

 

2024. február 26-án és 27-én a Szabadtéri Néprajzi Múzeum igazgatóságaként működő Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ (MOKK) nemzetközi szakmai műhelyre várta az érdeklődőket Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A rendezvény célja volt a régió muzeális intézményei közötti együttműködés erősítése, valamint egy határon túli együttműködő szervezet bevonása révén a nemzetközi kapcsolatépítés, a jövőbeli közös projektek megvalósításának elősegítése. A külföldi partner kiválasztásánál szempont volt a földrajzi közelség, a közös történeti múlt, valamint a progresszív múzeumi szemlélet és a nemzetközi projektekben való jártasság is. A szakmai esemény a közösségi alapú múzeumi működést állította a középpontba, a különösen aktuális témához kapcsolódóan több hazai és külföldi jó gyakorlatot is bemutatva.

A Közösségi múzeum a gyakorlatban című ingyenes rendezvény a nagykanizsai Thúry György Múzeummal és a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatóságával együttműködésben jött létre. Külföldi partnerünk a zágrábi Muze Kulturális és Turizmus Tanácsadó és Menedzser Kft. volt, amelynek képviselői a kultúra mai múzsáiként a tárgyi és szellemi örökség újszerű és látogatóbarát bemutatásáról tartottak előadást és sajátélményű workshopot a résztvevőknek.

Helyi közösségek, tervek és workshop Nagykanizsán

A hétfői nap a nagykanizsai Thúry György Múzeum – Magyar Plakát Házban zajlott, ahol Balogh László, Nagykanizsa Megyei Jogú Város polgármestere köszöntötte a résztvevőket.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
Balogh László nagykanizsai polgármester köszöntője, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

Ezután Pacsika Márton, a MOKK fejlesztési osztályvezetője mutatta be a közösségi múzeumi működés 20. századi előzményeit, az új muzeológia megjelenését és a MOKK által konzorciumi partnerségben 2016 és 2019 között megvalósított Cselekvő közösségek projektet. Dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatója előadásában az intézmény szakmai tevékenységének bemutatásán túl kiemelte a helyi közösségekkel és civil szervezetekkel fennálló aktív kapcsolatot is (például a Nagykanizsai Hölgyklubbal, az Együtt Kiskanizsáért Egyesülettel és a városi nyugdíjas közösségekkel).

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
Dr. Száraz Csilla, a Thúry György Múzeum igazgatónőjének előadása, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

A múzeum távlati tervei között szerepel a pincében berendezett szabadulószoba kialakítása, 100 év történetét bemutató látványtár kialakítása, a főépület udvarának gyerekbarát fejlesztése és tematikus tárlatvezetések kínálata a közösség számára fontos helyi szereplők bevonásával.

A délelőtt utolsó előadását Mirna Draženović, a Muze szervezet kreatív igazgatója tartotta, aki bemutatta a hat munkatársból álló kreatív csapat elmúlt években megvalósított nagyszabású projektjeit.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl 
Mirna Draženović kreatív igazgató előadása, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

Ezek között helyi önkormányzatok részére készített átfogó kulturális és turisztikai koncepció bemutatása, tematikus útvonalak létrehozása, látogatóközpontok és múzeumok kiállításainak megalkotása a koncepciótól a teljes kivitelezésig is helyet kapott. A szervezet innovatív tevékenységét az alábbi linken lehet megismerni: https://muze.hr/en/projects/

Délután Iva Klarić Vujović, a Muze projekt- és üzleti igazgatója egy rövid bevezető előadás után a közeli Erzsébet téren tartott kültéri workshopot a résztvevőknek rajzos és páros feladatokkal, amelyek a minket körülvevő kulturális örökségre irányították a figyelmet.

 Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
Workshop az Erzsébet téren Iva Klarić Vujović projekt- és üzleti igazgató vezetésében, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl 
A választott helyszínek közös bejárása a workshopon, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

A napot Gyanó Szilvia kurátor kétnyelvű tárlatvezetése zárta a "Minél cifrább, annál szebb" – A bőszoknyás – gyöngyösnecces népviselet Zalában című látványos időszaki kiállításban a Thúry György Múzeum főépületében.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl 
Gyanó Szilvia kurátor tárlatvezetése a Thúry György Múzeumban, fotó: Hohl Zoltán, Thúry György Múzeum

 

Közösségi régészet, női szerepek és egy fiatal muzeális intézmény Zalaegerszegen

A keddi napnak a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága – Mindszentyneum tagintézmény adott otthont.

 Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
A Mindszentyneum épülete, fotó: Sirokai Levente, Konkrét Stúdió

A délelőtt folyamán Bali Zoltán, Zalaegerszeg Megyei Jogú Város alpolgármesterének köszöntője után a Zalaegerszegi Múzeumok Igazgatósága – Göcseji Múzeum közösségi régészeti projektjeit ismerhettük meg Dr. Havasi Bálint főigazgató, Simmer Lívia régészeti osztályvezető és Papp László önkéntes tolmácsolásában.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl 
Dr. Havasi Bálint főigazgató előadása a múzeum közösségi régészeti projektjéről, fotó: Bicskei József, ZMI - Göcseji Múzeum

Az egyetlen magyar alapítású férfi szerzetesrend, a pálosok egykori kolostorjainak Zalaegerszeg környékén négy helyszínen zajlanak feltáró munkálatai a Göcseji Múzeum régészcsapatának szakmai vezetésével, mintegy 40 lelkes és elhivatott önkéntes segítségével. Külön érdekesség, hogy a zalacsányi Örvényesvölgy Fesztivál keretében „látványásatás” is zajlik, amikor az érdeklődők szabadon betekinthetnek a terepi feltárások sokszor fizikailag is megerőltető munkálataiba. Főigazgató úr kiemelte, hogy az intézmény 2018 óta dolgozik együtt legálisan fémkeresős civil kutatókkal, és véleménye szerint a múzeum elemi érdeke ez az együttműködés. A közösségi régészeti projektek fontos hozadéka a helyi lakosokkal elinduló párbeszéd is, hiszen a közvetlen lakókörnyezetükben zajló feltárások hosszú távú turisztikai következményei az ő életükre is jelentős hatással vannak. Az önkénteseket többféle motiváció vezeti a közösségi régészet területére: gyerekkori régészeti ambíciók, a találás öröme és szenvedélye, vagy akár a hívő ember pálos lelkiséghez való vonzódása és egyháztörténeti érdeklődése. A délelőttöt a “Nőnek lenni akkor…” című időszaki kiállítás három kurátora által tartott tárlatvezetés zárta a Göcseji Múzeumban, ahol kilenc egyedi és értékteremtő női életutat ismerhettünk meg a 19.20 századból.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
Kurátori tárlatvezetés a Göcseji Múzeumban a Nőnek lenni akkor… című időszaki kiállításban, fotó: Bicskei József, ZMI - Göcseji Múzeum

Délután Csengei Ágota, a Mindszentynem tagintézményvezetője ismertette a 2022. október 23-án egy ikonikus kortárs épületben megnyitott muzeális intézmény eddigi sikereit és a helyi közösségekkel, valamint egyéb szakmai intézményekkel való együttműködését.

Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl 
Csengei Ágota tagintézményvezető előadása, fotó: Bicskei József, ZMI - Göcseji Múzeum

A fiatal intézmény már két baráti körrel is büszkélkedhet, és 15 fős szakmai közössége is remek csapatot alkot. A tartalmas programot szakmai fórum, valamint a Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életútját bemutató állandó kiállítás tárlatvezetés keretében történő megtekintése zárta.

 Múzeumi közösség- és kapcsolatépítés, határon innen és túl
Tárlatvezetés a Mindszenty József bíboros, hercegprímás, esztergomi érsek életútját bemutató állandó kiállításban, fotó: Bicskei József, ZMI - Göcseji Múzeum

A kétnapos szakmai esemény elérte a célját, a külföldi partnerrel több irányban is elindult a közös gondolkodás és a résztvevők a közösségi múzeumi működés pozitív hazai példáit is megismerhették.

A rendezvény egy négy alkalmas sorozat első műhelyeként a Petőfi Kulturális Program keretében, a Kulturális és Innovációs Minisztérium támogatásával és a Nemzeti Művelődési Intézet koordinációjában valósult meg, a Szabadtéri Néprajzi Múzeum Örökség – Tudás – Közösség című országjáró eseménysorozatának részeként. A programsorozat következő állomására 2024. március 25-26-án a tatai Kuny Domokos Múzeumban Fenntarthatóság és múzeumok a gyakorlatban címmel várjuk a zöld múzeumi fejlesztések iránt érdeklődő kulturális szakembereket.