belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2013 óta elérhető Múzeumi a'la carte felületet a MOKK folyamatosan fejleszti, erről itt olvashat és nézhet meg demóvideót, érhet el segédanyagokat. 2020-tól már a digitális múzeumi tartalmakról is kereshetők információk az adatbázisban!

Hogyan kerülhet fel egy muzeális intézmény a Múzeumi a'la carte-ra?

Ha működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményben dolgozik, és szeretné, hogy intézménye állandó illetve időszaki kiállításairól és múzeumpedagógiai kínálatáról szóló tudnivalók kereshetők legyen a Múzeumi a'la carte-on, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kérjen hozzáférési kódot e-mailben munkatársunktól, Kajári Gabitól az alábbi címen:

kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com

Ehhez az intézmény pontos nevének és címének megadására, valamint a Múzeumi a'la carte-ra az adatfeltöltést majd elvégző múzeumi kolléga nevének, elérhetőségeinek megadására lesz szükség.

Az e-mailben megküldött hozzáféréssi kóddal az adatfeltöltést-és frissítést végző munkatárs önállóan végezheti el a múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatról szóló információk feltöltését az adatbázisba. Az információk folyamatos frissítése, aktualizálása a továbbiakban ennek a munkatársnak a feladata lesz.

Az önállóan elvégzendő feltöltéshez a következő segítséget nyújtja a MOKK:

  • A Múzeumi adatfeltöltési segédlet itt tölthető le.
  • A Segédlet az alakhű szövegszerkesztő felülethez pedig innen érhető el.
  • asszisztencia e-mailben és telefonon (kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com), 06.30.655.25.34

 

Az adatfeltöltés menete (kivonat a Múzeumi adatfeltöltési segédletből):

1. Belépés a http://mokk.skanzen.hu/admin.php linken az admin felületre a múzeum a’ la carte kódjával.

Amennyiben a jelszót az első belépést követően a múzeum módosítja, a módosított jelszóval tud csak belépni a későbbiekben. Ha elfelejtette a módosított jelszót, Kajári Gabitól kérhet új jelszót a kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com címen.

2. A Múzeum neve előtt látható „Szerkeszt” gombra kattintunk.
A Múzeum alapadatainak feltöltése a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 4-10. oldal) leírt módon végezhető el.

3. A múzeumpedagógia foglalkozásról vagy közösségi szolgálatos ajánlatról vagy oktatást segítő digitális múzeumi tartalomról szóló információk feltöltéséhez kiválasztjuk a Múzeum neve mellett jobb szélen látható „Listáz” feliratot.

4. Megjelenik egy felület, ahol ki kell választani a „Múzeumpedagógiai foglalkozások” gombot.

5. Rákattintunk az „Új foglalkozások” zöld gombra a lap tetején és címként a múzeumpedagógiai foglalkozás vagy digitális múzeumi tartalom címét, közösségi szolgálatos ajánlat esetén pedig a „Közösségi szolgálatos diákokat várunk” címet írjuk be.

Ha egy meglévő foglalkozás információin akarunk változtatni, akkor az adott foglalkozás címe előtti Szerkeszt gombra kattintunk, és a megfelelő mezőben elvégezzük a javítást, majd mentjük a változtatást az oldal aljára görgetve.

6. Új foglalkozás feltöltésénél az admin felületen ezután kitöltjük a „Rövid leírást” (ez lesz a találati listán a bevezető szöveg), majd a „Hosszabb leírás” mezőben leírjuk részletesen, hogy milyen foglalkozást kínálunk (foglalkozás témája, célja, pedagógia módszere) , ill. milyen típusú munkákra várjuk a közösségi szolgálatos diákokat. Ide töltsük fel digitálisan elérhető tartalmak linkjét, pl. múzeumi videó Youtube linkjét.


7. Megadjuk a foglalkozás célcsoportját, típusát, a korcsoportot, tantárgyi kapcsolódást, jelöljük, ha letölthető digitális segédanyag is kapcsolódik a foglalkozáshoz. Csak digitálisan elérhető - ezt abban az esetben jelöljük be, ha csak digitálisan elérhető tartalomról van szó. Jelölhetjük, ha az adott múzeumpedagógiai foglalkozás elismerésben részesült.

8. Megadjuk, hogy az adott foglalkozásnak vagy a közösségi szolgálatnak ki a múzeumon belüli kapcsolattartója és melyek az elérhetőségei. (A közösségi szolgálati kontaktszemély lehet, hogy eltér a többi múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolattartójától.)

A jegyárak, segédanyagok, infrastrukturális háttér mezők a közösségi szolgálat esetében nem relevánsak, egyéb múzeumpedagógiai foglalkozások esetén viszont kitöltendők.

9. Végül tegyük teljesebbé az adatlapot a múzeumpedagógia foglalkozásról vagy a közösségi szolgálatról készült fotók (helyszín, tevékenység, egyéb jellemző fotó) feltöltésével.

A képek feltöltésére, rendszerezésére és beillesztésére File manager (fájlkezelő) felület áll rendelkezésre. Az ide egyszer már feltöltött fájl többször is felhasználható, minden egyes rendelkezésre álló felületre beilleszthető.

Kattintsunk a jobb felső sarokban látható Upload (feltöltés) gombra. (Ha csak a felső okkersárga sáv látható, akkor kattintsunk a File manager felirat mellett balra található kis négyzetre.)

Feltölthető fájlok:
- jpg és png kiterjesztésű képek;
- pdf-dokumentumok.
A képek nagyobbik oldalmérete ne haladja meg az 500 képpontot (500 px). A képek színtartománya: RGB kell legyen.

Az Upload gombra kattintva megnyílik a fájlkijelöléshez használatos rendszerpanel. Ide tetszés szerinti számban tölthetünk fel a fenti korlátozásoknak megfelelő képeket, majd a Ment és OK gombokkal hagyjuk jóvá a feltöltést.

A File managerbe már feltöltött és a honlapon majd megjeleníteni kívánt kép bal alsó sarkánál lévő kis négyzetre kattintsunk (zöld pipa jelenik meg), majd a File manager felirat alatti ikonsor Hozzáad ikonjára (10. ikon, zöld kereszt) kattintva válasszuk a Képek opciót. Ezen a módon több képet is elhelyezhetünk, a képek sorrendje változtatható le és fel gombokkal, ha lejjebb görgetünk a Képek mezőhöz. Ugyanitt a Törlés gombbal visszavonhatjuk a képeket, melyek a File Managerben továbbra is eltárolva maradnak.

A File Managerből a képet úgy törölhetjük, hogy kijelöljük a kép bal alsó sarkánál a négyzetet, és a Törlés ikonra kattintunk (ez a File Manager felirat alatti 8. ikon, piros X jobbról)

Egyéb múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is a 6. pontban leírtak szerint töltjük fel a képeket.

10. A végén a MENT ÉS KILÉP gombra kattintsunk!

Ajánlatunk minden átfutási idő nélkül megjelenik a Múzeumi a`la carte felületén, ha helyesen végeztük el a feltöltést.

A a MENT ÉS KILÉP gombra kattintva a múzeum profiljába feltöltött foglalkozások ABC sorrendbe szedett listájához jutottunk. Vagy a 4. pontban leírt módon folytathatjuk további múzeumpedagógia foglalkozások feltöltésével, vagy a Kilépés gombra lépve elhagyjuk a szerkesztőfelületet.

A Szerkeszt gombra kattintva változtathatunk a már elmentett tartalmakon. Az adott sor elején lévő jelölőnégyzet kijelölésével és a jobb felső sarokban lévő Töröl gombbal törölhetjük a felületről a közösségi szolgálatos ajánlatot, vagy az adott múzeumpedagógiai foglalkozást.


FONTOS!
Mivel a Múzeumi a’la carte nem pusztán egy múzeumpedagógiai adatbázis, de kiállításkereső funkcióval is rendelkezik, azért figyeljünk oda, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások és az állandó kiállítások mellett az időszaki kiállítások információi is felkerüljenek az adminba. A MOKK ezt akkor is fontosnak tartja, ha az adott kiállításhoz éppen nem kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás, hiszen a múzeumpedagógia foglalkozások igénybe vevői lehet, hogy pont az időszaki kiállítás látogatói közül fognak kikerülni.

Állandó vagy időszaki kiállításokról szóló információk feltöltésének menete a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 21 – 23. oldalán) leírt módon végezhető el.