belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A 2013 óta elérhető Múzeumi a'la carte felületet a MOKK folyamatosan fejleszti, erről itt olvashat és nézhet meg demóvideót, érhet el segédanyagokat. 2020-tól már a digitális múzeumi tartalmakról is kereshetők információk az adatbázisban!

Hogyan kerülhet fel egy muzeális intézmény a Múzeumi a'la carte-ra?

Ha működési engedéllyel rendelkező muzeális intézményben dolgozik, és szeretné, hogy intézménye állandó illetve időszaki kiállításairól és múzeumpedagógiai kínálatáról szóló tudnivalók kereshetők legyen a Múzeumi a'la carte-on, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot.

Kérjen hozzáférési kódot e-mailben munkatársunktól, Kajári Gabitól az alábbi címen:

kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com

Ehhez az intézmény pontos nevének és címének megadására, valamint a Múzeumi a'la carte-ra az adatfeltöltést majd elvégző múzeumi kolléga nevének, elérhetőségeinek megadására lesz szükség.

Az e-mailben megküldött hozzáféréssi kóddal az adatfeltöltést-és frissítést végző munkatárs önállóan végezheti el a múzeumpedagógiai és kiállítási kínálatról szóló információk feltöltését az adatbázisba. Az információk folyamatos frissítése, aktualizálása a továbbiakban ennek a munkatársnak a feladata lesz.

Az önállóan elvégzendő feltöltéshez a következő segítséget nyújtja a MOKK:

  • A Múzeumi adatfeltöltési segédlet itt tölthető le.
  • A Segédlet az alakhű szövegszerkesztő felülethez pedig innen érhető el.
  • asszisztencia e-mailben és telefonon (kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com), 06.30.655.25.34

 

Az adatfeltöltés menete (kivonat a Múzeumi adatfeltöltési segédletből):

1. Belépés a http://mokk.skanzen.hu/admin.php linken az admin felületre a múzeum a’ la carte kódjával.

Amennyiben a jelszót az első belépést követően a múzeum módosítja, a módosított jelszóval tud csak belépni a későbbiekben. Ha elfelejtette a módosított jelszót, Kajári Gabitól kérhet új jelszót a kajari.gabi@skanzen.hu vagy kajari.gabi.mokk@gmail.com címen.

2. A Múzeum neve előtt látható „Szerkeszt” gombra kattintunk.
A Múzeum alapadatainak feltöltése a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 4-10. oldal) leírt módon végezhető el.

3. A múzeumpedagógia foglalkozásról vagy közösségi szolgálatos ajánlatról vagy oktatást segítő digitális múzeumi tartalomról szóló információk feltöltéséhez kiválasztjuk a Múzeum neve mellett jobb szélen látható „Listáz” feliratot.

4. Megjelenik egy felület, ahol ki kell választani a „Múzeumpedagógiai foglalkozások” gombot.

5. Rákattintunk az „Új foglalkozások” zöld gombra a lap tetején és címként a múzeumpedagógiai foglalkozás vagy digitális múzeumi tartalom címét, közösségi szolgálatos ajánlat esetén pedig a „Közösségi szolgálatos diákokat várunk” címet írjuk be.

Ha egy meglévő foglalkozás információin akarunk változtatni, akkor az adott foglalkozás címe előtti Szerkeszt gombra kattintunk, és a megfelelő mezőben elvégezzük a javítást, majd mentjük a változtatást az oldal aljára görgetve.

6. Új foglalkozás feltöltésénél az admin felületen ezután kitöltjük a „Rövid leírást” (ez lesz a találati listán a bevezető szöveg), majd a „Hosszabb leírás” mezőben leírjuk részletesen, hogy milyen foglalkozást kínálunk (foglalkozás témája, célja, pedagógia módszere) , ill. milyen típusú munkákra várjuk a közösségi szolgálatos diákokat. Ide töltsük fel digitálisan elérhető tartalmak linkjét, pl. múzeumi videó Youtube linkjét.


7. Megadjuk a foglalkozás célcsoportját, típusát, a korcsoportot, tantárgyi kapcsolódást, jelöljük, ha letölthető digitális segédanyag is kapcsolódik a foglalkozáshoz. Csak digitálisan elérhető - ezt abban az esetben jelöljük be, ha csak digitálisan elérhető tartalomról van szó. Jelölhetjük, ha az adott múzeumpedagógiai foglalkozás elismerésben részesült.

8. Megadjuk, hogy az adott foglalkozásnak vagy a közösségi szolgálatnak ki a múzeumon belüli kapcsolattartója és melyek az elérhetőségei. (A közösségi szolgálati kontaktszemély lehet, hogy eltér a többi múzeumpedagógiai foglalkozás kapcsolattartójától.)

A jegyárak, segédanyagok, infrastrukturális háttér mezők a közösségi szolgálat esetében nem relevánsak, egyéb múzeumpedagógiai foglalkozások esetén viszont kitöltendők.

9. Végül tegyük teljesebbé az adatlapot a múzeumpedagógia foglalkozásról vagy a közösségi szolgálatról készült fotók (helyszín, tevékenység, egyéb jellemző fotó) feltöltésével.

A képek feltöltésére, rendszerezésére és beillesztésére File manager (fájlkezelő) felület áll rendelkezésre. Az ide egyszer már feltöltött fájl többször is felhasználható, minden egyes rendelkezésre álló felületre beilleszthető.

Kattintsunk a jobb felső sarokban látható Upload (feltöltés) gombra. (Ha csak a felső okkersárga sáv látható, akkor kattintsunk a File manager felirat mellett balra található kis négyzetre.)

Feltölthető fájlok:
- jpg és png kiterjesztésű képek;
- pdf-dokumentumok.
A képek nagyobbik oldalmérete ne haladja meg az 500 képpontot (500 px). A képek színtartománya: RGB kell legyen.

Az Upload gombra kattintva megnyílik a fájlkijelöléshez használatos rendszerpanel. Ide tetszés szerinti számban tölthetünk fel a fenti korlátozásoknak megfelelő képeket, majd a Ment és OK gombokkal hagyjuk jóvá a feltöltést.

A File managerbe már feltöltött és a honlapon majd megjeleníteni kívánt kép bal alsó sarkánál lévő kis négyzetre kattintsunk (zöld pipa jelenik meg), majd a File manager felirat alatti ikonsor Hozzáad ikonjára (10. ikon, zöld kereszt) kattintva válasszuk a Képek opciót. Ezen a módon több képet is elhelyezhetünk, a képek sorrendje változtatható le és fel gombokkal, ha lejjebb görgetünk a Képek mezőhöz. Ugyanitt a Törlés gombbal visszavonhatjuk a képeket, melyek a File Managerben továbbra is eltárolva maradnak.

A File Managerből a képet úgy törölhetjük, hogy kijelöljük a kép bal alsó sarkánál a négyzetet, és a Törlés ikonra kattintunk (ez a File Manager felirat alatti 8. ikon, piros X jobbról)

Egyéb múzeumpedagógiai foglalkozás esetében is a 6. pontban leírtak szerint töltjük fel a képeket.

10. A végén a MENT ÉS KILÉP gombra kattintsunk!

Ajánlatunk minden átfutási idő nélkül megjelenik a Múzeumi a`la carte felületén, ha helyesen végeztük el a feltöltést.

A a MENT ÉS KILÉP gombra kattintva a múzeum profiljába feltöltött foglalkozások ABC sorrendbe szedett listájához jutottunk. Vagy a 4. pontban leírt módon folytathatjuk további múzeumpedagógia foglalkozások feltöltésével, vagy a Kilépés gombra lépve elhagyjuk a szerkesztőfelületet.

A Szerkeszt gombra kattintva változtathatunk a már elmentett tartalmakon. Az adott sor elején lévő jelölőnégyzet kijelölésével és a jobb felső sarokban lévő Töröl gombbal törölhetjük a felületről a közösségi szolgálatos ajánlatot, vagy az adott múzeumpedagógiai foglalkozást.


FONTOS!
Mivel a Múzeumi a’la carte nem pusztán egy múzeumpedagógiai adatbázis, de kiállításkereső funkcióval is rendelkezik, azért figyeljünk oda, hogy a múzeumpedagógiai foglalkozások és az állandó kiállítások mellett az időszaki kiállítások információi is felkerüljenek az adminba. A MOKK ezt akkor is fontosnak tartja, ha az adott kiállításhoz éppen nem kapcsolódik múzeumpedagógiai foglalkozás, hiszen a múzeumpedagógia foglalkozások igénybe vevői lehet, hogy pont az időszaki kiállítás látogatói közül fognak kikerülni.

Állandó vagy időszaki kiállításokról szóló információk feltöltésének menete a mellékletben (Múzeumi adatfeltöltési segédlet 21 – 23. oldalán) leírt módon végezhető el.


 

 

 

 

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

26

KEDD

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben