belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kulturális közösségfejlesztés

 

Közösségfejlesztés módszertani útmutató magyar és angol nyelven

 A Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás projekt Közösségfejlesztés módszertani útmutatója a „Helyi identitás és kohézió erősítése” című Terület- és Településfejlesztési Operatív Program  nyertes településeinek, helyi közösségek munkatársainak, szakembereinek, intézményeknek, szervezeteknek nyújt módszertani-szakmai segítséget helyi közösségi cselekvő programjuk megvalósításához.

Az útmutató tisztázza a közösségfejlesztés fogalmát és folyamatát, bemutatja, hogyan lehet a helyi értékeket, erőforrásokat, hagyományokat feltárni, mit jelent a közösségi tervezés vagy a helyi cselekvési terv, melyek a helyi nyilvánosság fórumai, melyek az intézményi, ágazati együttműködések kialakításának alapelvei.

Az útmutató végén található Fogalomtár a közösségfejlesztés értelmezéséhez szükséges további fogalmak megértéséhez ad segítséget.

 Kulturális közösségfejlesztés

 

Közösségfejlesztés módszertani útmutató_2017

Community_development_methodological_guide_2017

 

 

A közösségfejlesztés és a kulturális közösségfejlesztés gyakorlata  2019.

Ez a kiadvány a Cselekvő közösségek – aktív közösségi szerepvállalás EFOP-1.3.1-15-2016-00001 kódszámú projekt által 2017-ben kiadott Közösségfejlesztés módszertani útmutató (szerk. Arapovics Mária és Vercseg Ilona) gyakorlati példákkal bővített és aktualizált változata.

A módszertani bevezető a közösségfejlesztő projektek elindításához ad elméleti eligazítást. Ez a korábbi útmutató pontosított, a Cselekvő közösségek projekt módszertani fejlesztései során készített ábrákkal, táblázatokkal kiegészített szövegét tartalmazza.

A Helyzetelemzés fejezet a közösségi munka első lépéseit fogja egybe, mely elvezet a cselekvési terv kidolgozásához.

A helyi közösségi cselekvési terv fejezete az elméleti alapok mellett konkrét gyakorlati példával is segíti az uniós pályázatokra épülő fejlesztések megvalósítását.

A közösségi akciók, tevékenységek, események, programok, folyamatok a módszerek és eszközök mellett a jó gyakorlatok példatárát is tartalmazza. Ebben a fejezetben a kulturális közösségfejlesztés közművelődési, könyvtári és múzeumi közösségi gyakorlatait gyűjtöttük egybe.


Kulturális közösségfejlesztés

A kiadvány jó gyakorlatokkal bővített itt olvasható.