belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Macskakő Gyerekmúzeum: A Macskakő Gyermekmúzeum és közösségi tér állandó kiállítása az Eggenberg-házban

A Soproni Múzeum új kiállítóhelye a múzeumlátogatás élményét az 5-12 éves korú kisgyermekek szemszögéből közelíti meg: olyan modern, nyitott és élményt adó teret kívántuk létrehozni, amely képes megszólítani a leendő múzeumlátogatókat. Funkcionálisan, méreteiben a gyerekek életkori sajátosságaikhoz igazodik, témájában pedig magától értetődően kapcsolódik a gyermekek által ismert napi tevékenységekhez.
A Macskakő a régi korok emberének mindennapi életét mutatja be a legkisebbek számára is érthetően, érdekes módon, tárgyközpontúan és interaktívan, az életmódtörténetre fektetve a hangsúlyt.

A kiállítótérben a napi tevékenységeihez - az alváshoz, étkezéshez, tisztálkodáshoz, öltözködéshez stb. - köthető, egykor és ma használt tárgyak jelennek meg tematikusan rendezve. A Macskakő különlegessége, hogy a hagyományos múzeumokban látható – falba süllyesztett – tárlók mögött a műemlék épületbelső adottságait kihasználva egy-egy belső interaktív tér nyílik meg, ahová be lehet bújni. Ezek a kalandra hívó rések izgalmasak, felkeltik a gyerekek kíváncsiságát, szinte hívogatják őket. A „bugyrokban” konkrét múltra utaló információk segítségével átélhetik, milyen lehetett gyermeknek lenni több száz, vagy ezer évvel ezelőtt.
Gyermekmúzeum kiállítótérhez szervesen kapcsolódik egy 30 gyermek befogadására képes modern múzeumpedagógiai foglalkoztató helyiség az épület hátsó udvari részében.