belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Nemzetközi Múzeumi Nap és a vitatott történelem bemutatása

Tavaly rekordszámú résztvevőt - 145 országból mintegy 35.000 múzeumot - sikerült bevonnia az ICOM-nak az International Museum Day-be, azaz a Nemzetközi Múzeumi Nap megszervezésébe, melynek köszönhetően 1977-től kezdve egyre nagyobb figyelem irányul a muzeális intézmények társadalmi szerepére.

Múzeumok Majálisa - a múzeumok szerepe a Idén is május 18. körül ünneplik meg a múzeumok világszerte a Nemzetközi Múzeumi Napot.

Ezúttal a múzeumoknak a vitatott történelem bemutatásában játszott szerepe, illetve a vitatott témák, társadalmi krízishelyzetek múzeumi kibeszélése kerül az ünneplés és a figyelem középontjába.

A témaválasztással az ICOM arra próbálja bátorítani a múzeumokat, hogy aktív szerepet vállaljank a társadalmi traumák és tabuk feldolgozásában, a kulturális mediáció, az eltérő nézőpontok közötti közvetítés révén hathatósan segítsék elő a megbékélést.

forrás: network. icom.museum

A 22. Múzeumok Majálisa központi témája a múzeumok és kertek, de a szervezők kapcsolódni kívánnak az ICOM által ajánlott tematikához is:

azoknak az intézményeknek is teret kívánnak tehát adni, amelyek a táj és a kultúra, a természet és az emberiség olykor nehéz, máskor önfeledt, de gyakran elhallgatott kapcsolatát vizsgálják, az ide kapcsolódó kritikai kérdésekkel foglalkoznak.

Bővebb információ a 22. Múzeumok Majálisáról ide kattintva érhető el.

A Múzeumi Oktatási és Módszertani Központ mindkét jelenleg futó uniós projektjével (Cselekvő Közösségek és Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek) jelen lesz a májusi rendezvényen.