belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programok

A "Sétálj, gyalogolj, bringázz és fedezd fel! - Kulturális tereink másként" témát 58 múzeum 78 programtípusa dolgozta fel. Többen értékelték ezt a témakört pozitív meglepetésnek. Az átlagos program látogatottságnál (70fő) jóval magasabb volt a kereslet a program iránt, de kapacitás korlátok miatt kénytelen volt sok múzeum a meghirdetett létszámon felüli jelentkezőket elutasítani.

A program sikerében szerepet játszott:

  • maga a program jellege - "kilépés a múzeum falai közül"
  • a helyi közösség által elismert személyek bevonása "idegenvezetőként"
  • rendhagyó járműveken utazás
  • iskolákkal előzetes kapcsolatfelvétel
  • diákok előzetes mozgósítása, pl. vetélkedővel

A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhány programot, amellyel átlagon felüli látogatottságot tudtak elérni a múzeumok:

1. Tiszazugi Földrajzi Múzeum, Tiszaföldvár: 432 fő

Program címe: A Damjanich hadosztály nyomában - kerékpártúra

Október 6. nem csak az Aradi vértanuk emléknapja, hanem az Építészet Világnapja is egyben. Ezen a napon a kulturális, épített és természeti értékekre hívták fel a tiszaföldvári és cibakházi érdeklődők figyelmét egy olyan kerékpártúrával, amely a Damjanich hadosztály útvonala mentén haladva, 1848/49, és az Aradi vértanuk emléke előtt is tiszteleg.
A KLIK tankerületi igazgatójának támogatásával egy általános iskolában rendkívüli tanítási napot rendeltek el, és az egész iskola (diákok és pedagógusok) részt vett a rendezvényen (alsósok: gyalogtúra, felsősök: kerékpártúra). Az indulásnál a múzeum előtt rendezett programokkal kötötték le a várakozókat, visszaérkezéskor Kossuth kifli és Kossuth kenyér várta őket, melyeket részben a múzeum kemencéjében sütöttek, részben pedig 17 család készítette el otthonában.

ÖTLET: jeles naphoz alakított program, kerékpározás, együttműködés szervezésnél a KLIK-kel és az iskolákkal

2. Földalatti Vasúti Múzeum Budapest : 100 fő

Program címe: Közlekedéstörténeti vetélkedő

A BKV Zrt. múzeuma – immár 3. alkalommal – közlekedéstörténeti vetélkedőt szervezett a fővárosi közlekedés múltja témakörben 8. osztályos tanulók részére. A 2 fordulóból álló verseny célja a főváros múltjával és közösségi közlekedésének történetével kapcsolatos ismeretek bővítése. A második fordulóra a legjobban teljesítő 5 csapatot hívták meg, akik a Földalatti Vasúti Múzeumban személyesen is összemérhették tudásukat.

ÖTLET: vetélkedő

3. Vehiculum ház, Besenyszög: 104 fő

Program címe: Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programokBesenyszög szegmensei

Lovaskocsis tájbejárással egybekapcsolt helytörténeti megismerés: Besenyszög Millér-hidak (Gulya-híd, Szárazéri-híd, Fekete-híd), a hidak mellett található építészeti emlékek: templom, kápolna, keresztek megismerése. A lovaskocsi bérlését egy helyi alapítvány finanszírozta. Eredmény: a nagy érdeklődés miatt meg kellett hosszabbítani a programot + 2 órával.

ÖTLET: lovaskocsival „archaikus utazás”

4. Hajdúsági Múzeum Hajdúböszörmény: 48 fő

Program címe: Bringázz velünk Böszörmény ódon épületei között!

Sétálj, gyalogolj, bringázz... - sikeres programokAz építészet világnapján rendhagyó felfedező túrára hívták a városuk megismerésére vállalkozó lokálpatriótákat. Italbringára pattanva tekerhettek a város 3 különleges épülete között: a Hajdúkerület egykori székháza, a Tájházak, és a Hajdúház között. Az adott helyszíneken a látogatók tájékoztatást kaptak az épületek jelenlegi állagáról, a felújítási tervekről és a jelenlegi működtetés feltételeiről. Az „idegenvezetők” lelkes lokálpatrioták – fotós, levéltáros, magángyűjtő voltak. A tekerés alatt helyi kézműves sörök kóstolására nyílt lehetőség. Meghirdették a Városi Hetilapban, HBM Naplóban, Szuperinfoban. A fizetős programra előzetesen regisztrálni kellett, tekintettel az italbringa korlátozott befogadóképességére (10 fő/ italbringa). 4 turnust hirdettek, de sokkal többre lett volna igény. Eredmény: A nagy túljelentkezés miatt elhatározták, hogy nyáron is folytatják a kezdeményezést. Az amatőr idegenvezetők személyes élményeikkel kiegészítették a”tárlatvezetést”, amit a közönség nagyra értékelt. A program további hozadéka, hogy az "idegenvezetők" személyében nyert a múzeum három fantasztikus partnert, akik felajánlották munkájukat későbbiekre is.

ÖTLET: különlegesség- italbringa

5. Bocskai István Múzeum - Hajdúszoboszló: 200 fő

Program címe: Sétálj, és fedezd fel Szoboszló gyűjteményeit!

Ismerkedés Szoboszló köz- és magángyűjteményeivel. A Bocskai Múzeumban népi játékokkal ismerkedhettek meg a résztvevők játékos, mozgásos formában, majd átsétálhattak Mogyorós József gépudvarába. Ebben a magángyűjteményben régi idők közlekedési eszközeivel ismerkedtek meg a látogatók.

ÖTLET: látogatók aktív bevonása

6. HM Hadtörténeti Intézet és Múzeum - Budapest: 135 fő

Program címe: Nagy vártörténeti séta

A Budai Vár csaknem teljes területét bejárhatták a résztvevők, megszemlélve az évszázadok hagyatékát. A séta során néhány olyan helyszínt érintettek, amely a magyar hadtörténelem kiemelkedő jelentőségű emlékhelye. Lehetőség volt gyalog, illetve kerékpárral is a séta megtételére.

ÖTLET:kerékpározási lehetőség, sok helyszín

7. Rozsnyai István Muzeális Gyűjtemény - Létavértes: 121 fő

Program címe: Épített örökségünk – családi délután

A családi délutánon a felnőtteket helytörténeti előadással várták, melyen megismerhették Létavértes műemlékeit és népi építészeti értékeit. Számos fotót vetítettek az elbontott régi házakról, szőlőspajtákről. Eközben a gyerekek kézműves foglalkozáson készíthették el épített örökségünk kicsiny másait.

ÖTLET: program gyerekeknek és felnőtteknek egyaránt

Nyitólap

 

 

HKSZCSPSZV
123
45678910
11121314151617
18192021222324
252627282930

SZEPTEMBER

28

CSÜTÖRÖTÖK

eseménynaptár


  SZEP 28
  csütörtök
 
KULTÚRPALETTA Múzeumi Börze Sopronban
  SZEP 29
  péntek
 
Konferencia Marosvásárhelyen: MÚZEUMI ÖRÖKSÉG ÉS MÚZEUMI KOMMUNIKÁCIÓ
  OKT 02
  hétfő
 
ÚJ MÚZEUMI IRÁNYOK 7.0 Veszprémben
  OKT 12
  csütörtök
 
Megyei szakmai nap Dunaújvároson
legfrissebb híreink


2023. 09. 08.
Arany Süni Vándordíj
2023. 09. 05.
Kurta Mihály: Múzeumandragógia reziliencia – Szakandragógia-történeti visszatekintés
2023. 08. 17.
Most mutasd meg!
Skanzen hírek


2023. 09. 11.
Hagyományaink vendégségben
2023. 08. 23.
Szentendrei Nyitott Templomok Hétvégéje a Skanzenben