belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Vasi Múzeumbarát Egylet

A program során a szombathelyi oktatási intézmények és közgyűjtemények közti együttműködés érdekében a Vasi Múzeumbarát Egylet katalizátor szerepet töltött be. A kezdeményezés a vasi megyeszékhely kulturális életében innovatív elemként jelent meg.

Az 1956-os forradalom és szabadságharc helyi eseményeire emlékezve a Vasi Múzeumbarát Egylet az ’56-os Szövetség Vas Megyei Szervezete, az Agora Szombathelyi Kulturális Központ, a Berzsenyi Dániel Könyvtár, a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltára és a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum közreműködésével és a Magyar Művészeti Akadémia pályázati támogatásával pódiumbeszélgetésekből, irodalmi műsorból és diákvetélkedőből álló programsorozatot rendezett.

Mindig izgalmas feladat a kulturális örökség elemeit középpontba helyezve megszólítani a közönséget. De ha a kezdeményezés egy nemzeti ünnephez, jelesül az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójához kötődik, kivételesen különleges küldetés. Figyelemre méltó szempont továbbá, hogy az iskolai tananyagban szereplő budapesti ’56-os események és helyszínek mellett a vidék forradalmának történései, színterei kevésbé váltak ismertté.

Ennek jegyében, ’56 sokrétűségének érzékeltetését felvállalva, állították össze a szervezők a „Hősök éve 1956–2016” című programot Szombathelyen. A városi stafétával egybekötött helytörténeti vetélkedő, a három pódiumbeszélgetés és az irodalmi műsor más-más célközönséget talált meg. Fontos szempont volt az élményközpontúságra, az interaktív témaközelítésre, az egyéni sorsok bemutatására való törekvés, a velünk élő történelem közös megtapasztalása. A helytörténeti vetélkedő előzetes feladatai során az általános és középiskolás diákok önálló kutatómunkát végeztek, a szervezők a program közösségi oldalán keresztül új impulzusokat kaptak tőlük. A pódiumbeszélgetések az utolsó előtti pillanatokban rögzítették az emlékezők személyes tapasztalatait.