belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

CsongrádON – Városismereti kalandjáték közösségi kidolgozása – Művelődési Központ és Városi Galéria

Csongrád Csongrád

A CsongrádON – Városismereti kalandjáték közösségi kidolgozása címmel a csongrádi Művelődési Központ és Városi Galéria indított mintaprojektet. A hetedik–nyolcadik osztályos és középiskolás diákokat célzó játékban a városhoz kapcsolódó történeteket, legendákat ismerhetik meg a résztvevők. A kalandok során felelevenítik a lányegyletben történt robbantást, Attila király sírjának történetét, az Ellés-parti monostor szarvasait, a Csongrád ’56-os eseményeit és Kossuth Lajos leveleit is.

Csongrád a Nagyalföld déli részén, közvetlenül a Tisza és a Hármas-Körös összefolyása fölött terül el. A várost elszórtan tanyás ingatlanok veszik körül. A Tisza és annak holtágai ma is meghatározó jelentőségűek az itt élő emberek életében. Legfőbb mezőgazdasági termények: búza, kukorica, napraforgó, burgonya és egyéb zöldségfélék, a gyümölcs és a szőlő. A városban és környékén jelentős mennyiségű termálvízkészlet található. Csongrádon jelenleg 18.830 fő az állandó lakosok száma, sajnos évek óta fogyó tendenciával. 

Az őskor óta élnek ott emberek. Életmódjuk alakulásában mindenkor döntő szerepet játszott a Tisza, melynek bőséges halállománya, nádasainak, ingoványainak termékei biztosították élelmüket, létük alapfeltételeit. A régészeti feltárások leletanyagának jó része a helyi Tari László Múzeumban található. A Körös torkolata alatt – a mostani közúti híd helyén – védett, jó átkelőhely volt a Tiszán. Amikor 896-ban – a monda szerint – Árpád fejedelem Alpárnál döntő győzelmet aratott a területet birtokló Zalán bolgár-szláv fejedelem seregein, a magyarok elfoglalták a mai Csongrád helyén talált földvárat. Árpád a vidéket Ondnak és törzsének adta szálláshelyül. A megrongálódott földvárat Ete, Ond fia újra felépítette az itt élő , megmaradt szlávokkal, akik a maguk nyelvén „ Csernigrádnak” (fekete várnak) nevezték el. Innen eredhet a mai Csongrád elnevezés. 

 

CsongrádON mintaprojekt kisfilm (hosszú)

CsongrádON mintaprojekt kisfilm (rövid)

CsongrádON mintaprojekt kiadványa