belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Közösségi és kiállítótér létrehozása a fürgedi víztoronyban

 Közösségi és kiállítótér létrehozása a fürgedi víztoronyban

A tanulmány rámutat az álmos, kis, tolna megyei településen lezajlott áldásos események láncolatán és az ott előidézett kedvező irányba tartó változásokon keresztül arra, hogy egy-egy közösségen belül minden egyén és minden egyes vélemény számít. Le kell számolni azzal a tévhittel, hogy léteznek használhatatlan ötletek, amelyekből ne származna később egy, a közös cél hasznára váló eredeti gondolat.  A projekt célja, hogy a térségben egyedülálló, téglából épült régi fürgedi víztoronyban, összefogással olyan sajátos közösségi és kiállítóteret hozzanak létre, amely alkalmas a helyi értékek és a helytörténet bemutatására.

Fürged a 2015-ös népszámlálási adatok alapján 706 lelket számláló kis település, Tolna megye északi részén. A falu Tamási kistérségben található, földrajzilag a Somogy-tolnai dombvidék és a Mezőföld találkozásánál helyezkedik el. Jobbára lösz fújta dombvidék, kisebb völgyekkel, magaslatokkal szabdalva. A község maga egy ilyen kisebb magaslaton fekszik, ahonnan szép kilátás nyílik a vidékre.
A falu sakktábla alaprajzú, széles utcákkal rendelkezik, melyeket a házaktól és a telkektől széles zöldterületek választanak el. A település intézményeinek otthont adó szerény épületek (a könyvtár az óvoda, a polgármesteri hivatal) itt meghitt, természetközeli környezetben, hatalmasra nőtt fák gyűrűjében vagy széles lombú fák takarásában bújnak meg. Fürged bővelkedik azokban a helyekben, ahol a lombsátrak alatt egy séta közben vagy egy padon megpihenve a városi morajban megfáradt érzékek a természet ölelésében felüdülhetnek. Itt, ahol tágas ligetek terpeszkednek a kertek között, a nyári melegben nem kell attól félni, hogy nem találunk árnyékot, mivel hosszan elterülő parkok sűrűje csalogat felüdülni, és meglepetten megállni egy-egy faragott emlékoszlop alatt, amelynek tetejéről a magyar nép szívének kedves alakok tekintenek le ránk.
A település határait elhagyva is sok lehetőséget kínál a helyieknek és a városi életmódot kis időre maguk mögött hagyó látogatóknak a vidéki környezet, legyen szó kirándulásról, kerékpáros túrákról, madármegfigyelésről, gombázásról, a mindennapi stressz okozta fáradalmak után a lelki feltöltődés szinte garantált. Pihentető és alkotásra ihlető erdők, rétek, legelők s a közeli tavak várják a természet szerelmeseit, a kezdő természetbúvárokat és a tapasztalt erdőjárókat egyaránt.
A vidéki romantikát kínáló település azonban a szemnek kellemes felszín alatt komoly problémákkal küzd. Fürged és a kistérség környező települései mind hátrányos helyzetűek. Sok kezdeményezés nem talál kellő érdeklődést, a feltételek javítását célzó kitörési kísérletek források híján sikertelenek maradnak, nagy szükség van támogatókra. A helyi önkormányzat törekszik arra, hogy a település minél önellátóbb legyen, nagy mennyiségű veteményest és gyümölcsöst alakított ki a falu több részén, melynek terméséből a falu óvodáját szinte teljes mértékben el tudják látni zöldséggel és gyümölccsel. Munkahelyekből viszont a kevés van, az is főleg a közmunkaprogramban. Egy pályázat keretein belül lehetővé vált újra megnyitni a helyi varrodát, amely a bezárása előtt, a rendszerváltást megelőző években folyamatos munkát biztosítva üzemelt, és csak a 90-es évek közepén szűnt meg. A varroda újbóli megnyitása lehetőséget teremtett a korábban ott dolgozó tapasztalt munkaerő és a még tapasztalatlan, de lelkes munkakeresők számára a jobb megélhetésre.
A nagy létszámú munkakeresőt foglalkoztató közmunkaprogram és mezőgazdasági tevékenység mellett jelentős az ingázás, a szerelőüzemekbe induló rendszeres járatokkal sokan útra kelnek és több műszakot teljesítenek a gyárakban a jobb megélhetésért, s hogy gyermekeiknek a sajátjukénál jobb feltételeket biztosítsanak az itt maradáshoz vagy az elköltözéshez.
Az egykor szép napokra, amikor jobbak voltak a kilátások, több volt az emberekben a hit, és nagyobb az összefogás, szépen lefestett régi tűzoltóegyleti kocsik emlékeztetnek. Egyik az orvosi rendelő előtt, másik az óvoda és a polgármesteri hivatal között áll. Ez utóbbinak parkjában egy másik, ezúttal egy szoborba öntött híres személyt is érdemes tüzetesebben szemügyre venni, ha valaki erre jár. Ez a szobor egy időben Jókaiéval vetekedő olvasótábort magának tudható írót ábrázol, akit, mint mondják s mint több helyen olvasni lehet, az utókor azóta elfeledett. Az állításra rácáfolva itt mégis friss virágok, óvodások által készített ünnepi díszek, koszorúk díszítik a talapzatot. A 195 éve Fürgedpusztán született Vas Gereben emlékének állították ezt a szobrot Fürged lakói, akik most a közelgő bicentenáriumot megelőző időszakban a mintaprojekt apropóján kezdetnek lerakták egy Vas Gereben Emlékkiállítás alapjait

Közösségi- és kiállítótér létrehozása a fürgedi Víztoronyban mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Közösségi- és kiállítótér létrehozása a fürgedi Víztoronyban mintaprojekt kisfilm (rövid)

Közösségi- és kiállítótér létrehozása a fürgedi Víztoronyban mintaprojekt kiadványa