belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

„Emlékőrző bányász utódok” Bányász emlékhely és turista pihenő létesítése és fenntartása a gánt-bányatelepi közösségi parkban

Gánt

Gánt a Vértes lábánál, festői környezetben, Fejér megyében, Székesfehérvártól 20 kilométerre északra fekszik. Lakossága 803 fő. A település öt településrésszel működik: Gánt, Vérteskozma, Kőhányás-puszta, Gánt Bányatelep, és Gránás. A községben saját művelődési ház és a fehérvári Vörösmarty Könyvtár kihelyezett tagkönyvtára található. 

A mintaprojekt Gánt-Bányatelepen valósul meg.

A Gánt-bányatelepi táj arculatában markánsan őrzi az egykori külszíni bauxit bányászat nyomait. A vörös, kietlen, már-már marsbéli tájon járva elgondolkodhatunk arról, hogy milyen geológiai folyamatok történtek itt évmilliókkal ezelőtt, hogyan jött létre az a mintegy 13 millió tonnányi bauxit,melynek kitermelése alapjaiban változtatta meg e kis falu életét. A geológiai rétegek azonban nem csupán a bauxitról mesélnek, a függőleges felületekbe vájt minták tükrözik a kemény fizikai munkát, és a hajdani bányászok életét is felidézik. 

A környezet a Gánt-bányatelepi közpark, melynek közösségi fejlesztése a cél. Ebbe kapcsolódtak be az alábbiak szerint a korábban itt élt bányászcsaládok ma még élő leszármazottai.

Emlékőrző bányász utódok mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Emlékőrző bányász utódok mintaprojekt kisfilm (rövid)

Emlékőrző bányász utódok mintaprojekt kiadványa