belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A Németvárosi Olvasókör hagyományainak felélesztése, Gyula

Gyula Gyula

Gyula Dél-kelet Magyarországon, Békés megyében helyezkedik el, a gyulai járás központja. Egy tündöklő ékszerdoboz az Alföldön, amely gazdag történelmi múltra tekint vissza. A kisváros megsínylette a különböző korok megpróbáltatásait, de most szebben ragyog, mint valaha.A A rengeteg látnivaló között, itt található a több mint 600 éves téglavár, a valamikori Magyar Királyság egyetlen épen maradt gótikus síkvidéki vára. Vele szemben terül el a tekintélyt sugárzó, impozáns Almásy-kastély. Megtekinthető itt egy 19. századi barokk stílusú polgári lakás, a Ladics-ház, amely teljes, érintetlen hagyatékával együtt, a Holt-Körös medre helyén épült. A neoklasszicista Kohán Képtárban a klasszikus és kortárs alkotások is otthonra találnak, valamint végül, de nem utolsó sorban a magyar nemzeti opera megteremtőjének, a Himnusz megzenésítőjének szülőháza, az Erkel Ferenc Emlékház, amely nemzeti kegyhely és kiállítás. A város pezseg az élettől, a látogatót kézen fogja a történelem, és színes programokkal tarkítva vezeti körbe az ódon utcák köveit koptatva.

A már újkőkorban is lakott települést erdők, rétek, mezők és Magyarország legtisztább vizű folyói, a Fekete- és Fehér-Körös ölelik körbe, Ez a természeti csoda páratlan élményt nyújt a kirándulni vágyóknak.
A város mindig is sokszínű volt, számos nemzetiségnek adott otthont és újrakezdési lehetőséget. A mintaprojekt az egyik legjelentősebb nemzetiséggel foglalkozik, a németséggel, a német hagyományokkal, felelevenítve és elérhető közelségbe hozva ezt a kultúrát, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a látogatók a mai szépségében csodálhassák meg a települést.

Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése mintaprojekt kisfilm (rövid)

Németvárosi olvasókör hagyományainak felélesztése mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Németvárosi olvasókör hagyományai projekt kiadványa, Gyula