belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Kiskőrös 300 – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös

Kiskőrös 300 – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Kiskőrös 300 – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Kiskőrös 300 – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös Kiskőrös 300 – Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, Kiskőrös 

Kiskőrös Bács-Kiskun megye közepén található. A Kiskőrösi Kistérség legmeghatározóbb települése jelenleg is járási székhelyként működik.

A kisváros gazdag múltra tekint vissza. Területe már a XV. századtól biztosan lakott volt, azonban a török dúlás nyomán hosszú időre elnéptelenedett. A felszabadító háborúk után a Wattay-család birtokában volt, 1718-ban szlovák telepesekkel telepítették újra. A felvidékről érkezők munkájukkal, szorgalmukkal, kitartásukkal új életet hoztak a lakosait vesztett pusztába. Az ezt követő évszázadok fejlődéstörténete során Kiskőrös előbb mezőváros, majd nagyközség, járási székhely, végül 1973 óta városi ranggal rendelkező településként fontos szerepet tölt be a Dél-Alföldön.

Petőfi Sándor szülővárosa 1890 óta ápolja legnagyobb fiának kultuszát, “a nádfedeles házikó” pedig igazi zarándokhelyként funkcionál napjainkban is. 1815 óta hagyományosan szőlőtermelő vidék, mely a századforduló óta az Alföldi borrégió jelentős városa, könnyű homoki borai méltán népszerűek az egész országban.

Habár Kiskőrös elsősorban Petőfi Sándor szülővárosaként ismert, másodsorban mint önálló kultúrával rendelkező szlovák szórvány van jelen a köztudatban. A Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum, a Szlovák Tájház és az Országos Petőfi Sándor Társaság működése és rendezvényei segítők és intézményi partnerek bevonásával erősítik a költő kultuszának ápolására, valamint a szlovákság identitásának megőrzésére irányuló törekvéseket.

Kiskőrös kiadványa

Kiskőrös 300 mintaprojekt kisfilm (hosszú)

Kiskőrös 300 mintaprojekt kisfilm (rövid)