belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

A grafikus fejedelem nyomában – Tab

A grafikus fejedelem nyomában – Tab  A grafikus fejedelem nyomában – Tab

Zichy Mihály, a grafikus fejedelem című somogyi mintaprojekt négy település kulturális partnerségi kapcsolatára épül. A tabi könyvtár lett a projektgazda, együttműködve a tabi Zichy Mihály Művelődési Központtal és a zalai Zichy Mihály Emlékházzal, valamint Tab, Nágocs, Zala, Zics települések önkormányzataival, a tabi Fogyatékkal Élők Nappali Intézményével és a mintaprojektben szerepet vállaló egyesületekkel, önkéntesekkel. A mintaprojekt 2018. április 1-jén kezdődött és október ötödikén zárult. Kiemelt céljai a 4 település közötti kulturális, közösségi együttműködés erősítése, Zichy Mihály alkotói örökségének közösségi összefogásban történő ápolása. Az esettanulmány által bemutatásra kerülhet a mikrotérségi együttműködés és a kulturális közösségfejlesztés.

Tab kb. 4300 fős járási központ közigazgatási intézményekkel, középiskolával, a legnagyobb munkahelykínálattal, így a kistérségben általános jelenség az ingázás. A mintaprojektben egymással összefogó négy település földrajzilag határos egymással.

Zala közel 250 lakosú elöregedő zsáktelepülés. Bolt, óvoda és általános iskola nincs a településen. Az önkormányzat az itt maradt gyermekeknek játszóparkot létesített. A zalai kúria Zichy Mihály Emlékházként működik, itt született a romantika korának egyik híres festője, Zichy Mihály, akit részben az irodalmi illusztrációi miatt a grafikus fejedelem elnevezéssel illettek.

Nágocs kb. 600 fős település, az írott források szerint több mint 800 éves, ahová a török pusztítás után a magyar földművesek mellé svábok telepedtek le. Uradalmi központként működött évszázadokon át. Jelenleg iskola, óvoda, orvosi rendelő, gyógyszertár, idősek otthona, bolt, kocsma, mezőgazdasági Zrt. működik a településen. Műemlékei közül kiemelkedik a 300 éves kastélya a Zichy park természetvédelmi környezetében. Az értéktár kiállítás lehetővé tette a helyi értékek tudatosítását, bemutatását, a mintaprojektben érintett települések értékei közötti elhelyezését. Nágocson a 2. világháború utáni évek óriási változást hoztak. A kulákoknak nevezett családokat kifosztották, a svábok egy részét elkergették. Kényszer-betelepítéseket hajtottak végre. A kastélyt államosították, évtizedeken át nevelőotthonként működött.

Zics lakossága 350 fő. Húsz százaléka a nyugdíjas lakosság, 40 fő 14 év alatti. Nincs óvodája, iskolája, ezért a könyvtár a találkozási pont a vidékre járó gyermekeknek. Itt szervezik a heti találkozójukat, tartalmas szórakozást biztosítva számukra.

A grafikus fejedelem nyomában mintaprojekt kisfilm (hosszú)

A grafikus fejedelem nyomában mintaprojekt kisfilm (rövid)

A grafikus fejedelem nyomában mintaprojekt kiadványa