belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Zsák a foltját IKSZ+

Tata Tata

Az önkéntesség egyre nagyobb szerepet kap társadalmunkban.  Ahhoz viszont, hogy valaki önkéntes legyen, meg kell tapasztalnia az adás örömét. Többek között ehhez segíti hozzá a mai fiatalokat az iskolai közösségi szolgálat, amely az önkéntesség „előszobájának” tekinthető. Az IKSZ Börze segítséget nyújt az iskolai vezetésnek, koordinátoroknak, valamint a befogadó szervezeteknek abban, hogy egymásra találjanak.

A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság iskolai közösségi szolgálattal kapcsolatos helyi fejlesztése több évre tekint vissza, amelyben a Cselekvő Közösségek mintaprojekt egyfajta folytatásként értelmezhető. A kiadványban bemutatott IKSZ Börze és a könyvtári és múzeumi szereplőkkel generált IKSZ-es programok csupán egy apró szelete annak, hogy mennyi színes dolog hozható ki a fiatalokkal folytatott közös munka során.

Tata, Komárom-Esztergom megyében, a Gerecse hegység nyugati határán található. Történelmi látnivalói, környezeti, természeti szépsége, vizei vonzó célpontja az itt élő és ide látogató embereknek. A Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság jelenleg több mint 150 fős taglétszámmal rendelkezik. Alapításától kezdve tagja a térség civil szervezeteit összefogó Tata és Térsége Civil Társulásnak, így számos szervezettel és az általuk képviselt közösségekkel is ápol kapcsolatokat. A mintaprogramhoz több szervezet is innen csatlakozott. A Tata önkormányzatával kötött közművelődési megállapodás mutatja, hogy a szervezet tevékenysége városi szinten is jelentős. Az IKSZ-es program képzései és érzékenyítései meghatározóak a térségben. A pedagógus-továbbképzésen Tata összes érettségit adó középfokú intézménye képviseltette magát. A fogadó szervezetek IKSZ- és önkéntes-menedzsment képzésén, több mint harminc szervezet vett részt. Az iskolákban szervezett érzékenyítéssel több száz diákot ért el a Magyary Zoltán Népfőiskolai Társaság.

„Zsák a foltját” IKSZ+Mintaprojekt mintaprojekt kisfilm (hosszú)

„Zsák a foltját” IKSZ+Mintaprojekt mintaprojekt kisfilm (rövid)

„Zsák a foltját” IKSZ+Mintaprojekt kiadványa