belépés
hírlevél
regisztráció
szakértőnk válaszol

Idén első alkalommal a hazai múzeumi szcéna is megméretett, nyolc intézmény vehette át a Családbarát Múzeum elismerő címet a 18. Országos Múzeumpedagógiai Évnyitón.

A Családbarát Múzeum kritériumrendszer kidolgozását és az elismerések odaítélését a MOKK koordinálta. Bővebben erről itt és itt olvashat.

 

Mik voltak 2020-ban a legkedveltebb múzeumi családi programok a karantén idején?

Külföldön már 15 évre visszatekintő hagyománya van annak, hogy évente szakmai díjban részesítik azokat a muzeális intézményeket és örökséghelyszíneket, amelyek kiemelkedő eredményeket érnek el családbarát fejlesztéseikkel. Nem volt ez másként idén sem, de ezúttal virtuális díjátadó ceremónia keretében osztották ki  2020. október 19-én a Family Friendly Museum Award-ot, vagyis a Családbarát Múzeum díjakat. A műfaj megbecsültségét jelzi, hogy a díjátadó gálát a brit BBC legnézettebb, Fake or Fortune? című művészeti műsorát is vezető műkereskedő Philip Mould és a történész, szintén ismert televíziós személyiség, Kate Williams professzorasszony prezentálták.

Mik voltak 2020-ban a legkedveltebb múzeumi családi programok a karantén idején?

Ebben a rendkívüli évben a Family Friendly Museum Award From Home elismerés keretében azokat a múzeumi kezdeményezéseket díjazták az Arts Council England anyagi támogatásával, amelyek a különleges körülményekhez alkalmazkodva segítették a családoknak a kultúrához és a múzeumi tudáshoz való hozzáférést saját otthonaikban. 

A múzeumok gyermek-és családbarát működését szorgalmazó és támogató, 2003-ban alapított Kids in Museums nevű szervezet koordinálja a díjak átadását. A Kids in Museums idén arra kérte a családokat és a múzeumokat, hogy osszák meg velük kedvenc karantén alatti múzeumi programjaikat, legyen szó filmről, kvízről, játékról vagy bármi másról. A világ különböző pontjairól több, mint 400 jelölés érkezett a pályázati kiírásra. Júliusban szakértőkből álló bizottság tekintette át a nevezéseket és 26 múzeumot juttatott tovább. A nyár folyamán a családok tesztelhették a programokat és vissza is jelezhetek tapasztalataikról, ezek alapján a szakértőkből álló bizottság kategóriánként döntött az öt nyertesről, illetve további dicséretben részesített múzeumi kezdeményezéseket.

„Nagy öröm, hogy azt ünnepelhetjük, hogy a múzeumok és örökséghelyszínek akcióba lendültek, és a karantén idején is kultúrát közvetítettek a családok felé. A nyertes múzeumok nem csak az otthoni tanulást segítették, de a családok jobb közérzetéhez, a közös családi kikapcsolódáshoz is hatásosan tudtak hozzájárulni. Ismét sikerült rámutatnunk, hogy micsoda értékek rejlenek mindnyájunk számára a múzeumi szektorban. Szívből gratulálok a nyerteseknek!” – kommentálta az eseményt Philip Mould műsorvezető, a Kids in Museums elnöke.

A Wales-i Nemzeti Múzeum, a Sheffieldben található Nemzeti Videójáték Múzeum (National Videogame Museum), a Barnsley –ben működő Cooper Gallery és az írországi The Glucksman egyaránt szórakoztató és tartalmas, családoknak szóló kezdeményezésekkel rukkoltak elő a karantén idején, a tipegőknek dedikált történetmeséléstől a Minecrafton zajló múzeumalapításig terjedt a paletta. A manchesteri Whitworth „Going the Extra Mile” díjban részesült, mert művészetterápiás workshopot indított olyan családok támogatására, melyek elvesztették kisbabájukat.

Alább látható a nyertesek teljes listája, melyen szembetűnő a brit múzeumi szcéna hangsúlyos jelenléte:

Legjobb film

Dicséretben részesült:

Legjobb közösségi média aktivitás

Dicséretben részesült:

Legjobb honlapon történő aktivitás

Dicséretben részesült:

Legjobb nemzetközi digitális aktivitás

Dicséretben részesült:

Going the Extra Mile

Dicséretben részesültek:

 

További részletek és érdekességek a nyertesekről a Kids in Musems Twitter-én érhetők el.

A szervezők reményei szerint jövőre ismét a megszokott formában kerülhet már sor a Family Friendly Museum Award-ra.

Forrás:
https://kidsinmuseums.org.uk/2020/10/here-are-families-favourite-lockdown-activities/

szerző:

Kajári Gabi
marketing, kommunikációs és disszeminációs szakértő, MOKK